Tehnološki sektor podupro burzovne indekse

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago porastao, nakon četiri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijene dionice Applea jer je taj tehnološki div izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima. Dow Jones ojačao je 26 bodova ili 0,14 posto, na 19.890 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 2.279 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 5.642 boda.

Blagi uspon S&P 500 indeksa, nakon četiri dana pada, ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Applea za više od 6 posto jer je taj tehnološki div izvijestio o rekordnim prihodima i prodaji iPhonea u posljednjem lanjskom tromjesečju. Većina kompanija, koje su dosad izvijestile o rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, također je ostvarila veću dobit nego što se očekivalo.

Podbacio je, međutim, Exxon, pa je cijena dionice tog naftnog diva jučer skliznula više od 1 posto. S&P indeks financijskog sektora većinu trgovanja proveo je u znatnim dobicima, no dan je završio u plusu od samo 0,04 posto jer je ulagače razočarao Fed koji nije ni nagovijestio kada bi mogao povećati ključne kamatne stope.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke poručili su da je rast zapošljavanja i dalje solidan te da inflacija jača, što predstavlja signal da je gospodarstvo na čvrstim nogama. “Povjerenje u gospodarstvo očituje se u poruci Feda o inflaciji. No, čini se da se središnja banka odlučila za oprezan istup, bez više detalja, jer čeka kakve će fiskalne poticaje uvesti predsjednik Donald Trump”, kaže Atul Lele, direktor u tvrtki Deltec International Group.

Od kada je Trump izabran za predsjednika cijene su dionica snažno rasle i dosegnule rekordne razine jer ulagači očekuju da će ispuniti obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija.

No, posljednjih dana tržište je izgubilo na zamahu jer se ulagači plaše da Trump nije fokusiran na ta najvažnija pitanja za tržišta, nego na imigraciju i protekcionizam, što bi moglo negativno utjecati na trgovinu u svijetu i financijska tržišta.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 7.107 bodova, dok je frankfurtski DAX osvojio 1,08 posto, na 11.659 bodova, a pariški CAC 0,96 posto, na 4.794 boda.

You may also like

0 comments