Tehnološki sektor lansirao burze na nove rekorde

Čeka se FED

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija uoči objave njihovih poslovnih rezultata.

Nova najviša razina S&P 500 u povijesti zahvaljuje se rastu cijena dionica u većini od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu je energetski sektor bio najveći dobitnik. Rekord Nasdaq indeksa zahvaljuje se, pak, rastu cijena dionica tehnoloških divova Applea, Microsofta, Alphabeta, Facebooka i Tesle, koji će ovoga tjedna objaviti poslovna izvješća za prvo tromjesečje.

Lani su dionice tih kompanija predvodile po rastu na tržištu, a izvješća će pokazati je li visoka razina cijena dionica tih kompanija opravdana.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o većem nego što se očekivalo rastu prihoda i dobiti u proteklom kvartalu, no cijena dionice pala je oko 0,5 posto.

Od 124 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih 85,5 posto zabilježilo je veće dobitke ili manje gubitke nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 34 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije dva tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

U fokusu tržišnih dionika tijekom ovog tjedna bit će zasjedanje Fed-a na kojem se očekuje zadržavanje postojeće retorike u pogledu spleta mjera i smjera monetarne politike.

U fokusu tržišnih dionika tijekom ovog tjedna bit će zasjedanje Fed-a na kojem se očekuje zadržavanje postojeće retorike u pogledu spleta mjera i smjera monetarne politike, unatoč očekivanjima o snažnom zamahu gospodarske aktivnosti te skorašnjem povratku gospodarstva SAD-a na razinu prije izbijanja pandemije COVID-19.

U iščekivanju važnijih vijesti od sredine ovog tjedna, prinosi na referentna 10-godišnja izdanja s obje strane Atlantika se nisu značajno pomaknuli.

Ulagači nestrpljivo očekuju i izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju, koje bi moglo pokazati da su se aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu vratile na razine od prije pandemije.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči objava poslovnih izvješća niza velikih kompanija. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i dan prije, dok ulagači čekaju poslovna izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago pale jer ulagači ne žele riskirati uoči sjednice američke središnje banke i poslovnih izvješća niza kompanija, koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta. Azijski su ulagači oprezni jer danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla s najnižih razina u sedam tjedana.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle i tako nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,30 posto, na 65,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 62,05 dolara.

You may also like

0 comments