Tehnološki razvoj AI-a podigao svjetske burze

Rast indeksa

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija koje predvode u razvoju umjetne inteligencije.

Najveća dobitnica bila je jučer dionica Nvidie, sa skokom cijene za 24 posto, na rekordne razine, nakon što je taj proizvođač čipova objavio da će mu prihodi u tromjesečju biti 50 posto viši nego što se procjenjivalo, zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju (AI).

Zahvaljujući tome, znatno su porasle i cijene dionica drugih tehnoloških divova, koji predvode u razvoju AI-a, kao što su Microsoft, Alphabet.

Snažno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača čipova, kao što su Micro Devices i Micron Technology, pa je SE indeks tog sektora skočio gotovo 7 posto. To je najvažniji razlog jučerašnjeg rasta S&P 500 i Nasdaq indeksa.

Ostali sektori nisu zabilježili veće promjene jer su ulagači oprezni, s obzirom da i dalje nema napretka u pregovorima između predstavnika predsjednika SAD-a Joe Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31.400 milijardi dolara.

Ako se do 1. lipnja ne postigne dogovor koji bi dobio ‘zeleno svjetlo’ u Kongresu, doći će do poremećaja u financiranju saveznih obveza.

Na europskim su burzama u petak ujutro indeksi porasli, nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom i tehnološkom sektoru.

Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema vijesti koje bi mogle oživjeti tržište, a o današnjoj izvedbi ovisi hoće li Crobex tjedan završiti s dobitkom ili gubitkom.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, no blago, pa su indeksi i dalje na putu tjednih gubitaka, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pred dobicima treći tjedan zaredom.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je na 76,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 71,75 dolara.

You may also like