Tehnološke kompanije podigle svjetske burze

U fokusu trgovinski dogovor
Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.

Novi rekordi na Wall Streetu zahvaljuju se skoku cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija. Nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, cijena dionice softverskog proizvođača Salesforce.com skočila je 26 posto. Cijena Netflixa porasla je, pak, 11,6 posto, pa je svoj dobitak od početka godine povećala na 69 posto. Dionica Facebooka poskupila je, pak, 8,2 posto, Amazona 3 posto, Alphabeta i Microsofta 2,4, a Applea 1,4 posto.

Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 indeks sada je oko 58 posto viši u odnosu na najnižu ovogodišnju razinu, na koju je zbog koronakrize skliznuo 23. ožujka, dok je Nasdaq u istom razdoblju skočio 75 posto.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine. To se ponajviše zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,14 posto, na 6.045 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,98 posto, na 13.190 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 5.048 bodova.  Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica porasle, pa se regionalni MSCI indeks kreće oko najviše razine u dvije godine, no trguje se suzdržano, dok je dolar oslabio.

Većina azijskih burzi porasla je zahvaljujući jučerašnjim novom rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon snažnog rasta cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija. Pozitivno su na tržišta utjecali i podaci koji ukazuju na daljnji oporavak kineskog gospodarstva. No, trguje se suzdržano zbog napetosti između SAD-a i Kine, s obzirom da Washington ponovno prijeti nekim kineskim kompanijama.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago skliznula.  Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon obustave proizvodnje nafte u velikom dijelu Meksičkog zaljeva zbog uragana Laure. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 5 centi, na 45,70 dolara, dok je na američkom tržištu pala 5 centi, na 43,35 dolara.

You may also like

0 comments