Tehnološke i informatičke tvrtke postaju najveći investitori u solarnu energiju

Mountain View -Američki informatički div Google svakim je danom sve zeleniji. Tako je ova tvrtka nedavno najavila kako će uložiti dodatnih 300 milijuna dolara u SolarCity, projekt čiji je konačni cilj potaknuti usvajanje solarne energije u kućanstvima.
Ovo je do sada njihovo najveće ulaganje u solarnu energiju, te drugo po redu u isti projekt. Naime, 2011. godine tvrtka je već uložila 280 milijuna dolara u razvoj istog projekta. Lyndon Rive, izvršeni direktor SolarCity-a, izjavio je: “Tvrtke počinju sve više shvaćati važnost korištenja čiste energije. Do sada su tvrtke koje su financirale razvoj solarne energije uglavnom bile velike financijske institucije, a sada smo svjedoci kako sve više tehnoloških kompanija iskazuje konkretni interes u izgradnju čistih energetskih projekta”.

Google je u obnovljive izvore energije do sada potrošio više od milijarde dolara, a prije samo nekoliko dana Apple je najavio kako će uložiti 848 milijuna dolara u solarne projekte za svoje pogone i trgovine u Kaliforniji, dok će u Europi uložiti 1.7 milijardi dolara za napajanje podatkovnih centara obnovljivim izvorima energije.  Nova sredstva koja je dobio SolarCity iskoristiti će se za pokrivanje troškova ugradnje solarnih sustava na oko 25 tisuća stambenih objekata u nekoliko saveznih država SAD-a. Korisnici će instalaciju fotonaponskog sustava dobiti besplatno, a SolarCity-u će plaćati fiksnu naknadu za potrošnju proizvedene električne energije.

You may also like