Ted Cruz i Marco Rubio pobjednik predizbora u Iowi

Senator iz Teksasa Ted Cruz pobjednik je prvih republikanskih predizbora za stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore no noć u Iowi u ponedjeljak donijela je još dva pobjednika – senatora Marca Rubija i republikanski establišment koji želi umjerenijeg republikanskog kandidata.

Senator iz Teksasa Ted Cruz s 28 posto pretekao je favorita Donalda Trumpa koji je osvojio 24 posto glasova, no senator iz Floride Marco Rubio s 23 posto glasova i osvojenim trećim mjestom iznenađenje je jer su mu predizborne ankete davale bitno manje izglede. Mjesecima je Cruzova i Trumpova žestoka retorika obilježavala utrku za republikansku predsjedničku nominaciju u kojoj su se umjereniji kandidati neuspješno pokušavali nametnuti.

Vođe Republikanske stranke dugo su se nadale da će se ipak pojaviti novi šampion i u ponedjeljak on je poprimio lik Rubija koji je ostvario za dlaku slabiji rezultat od Trumpa i tek nekoilko postotaka slabiji od Cruza. Kad se nakon objave rezultata Rubio pojavio u ponedjeljak navečer u dvorani u Des Moinesu u Iowi gdje su ga čekali pobornici njegovo obraćanje nalikovalo je pobjedničkom govoru. “Ovo je trenutak za koji su tvrdili da se nikad neće dogoditi”, kazao je senator. “Mjesecima su nam govorili da nemamo nikakvih izgleda”.

Borba za republikansku stranačku nominaciju ušla je u novu fazu i sljedeći test je 9. veljače na predizborima u New Hampshireu. “Imamo utrku u kojoj su tri kandidata”, kazao je Craig Robinson, bivši politički direktor Republikanske strane u Iowi. Rezultat koji je ostvario Rubio iznenadio je političke promatrače koji su očekivali da će značajno zaostajati za Trumpom i Cruzom s oko 15 do 18 posto osvojenih glasova.

Rubiovi rezultati osnažit će njegov poziv drugim umjerenim republikanskim kandidatima poput bivšeg guvernera Floride Jeba Busha , guvernera New Jerseya Chrisa Christieja i Ohaja Johna Kasicha da odustanu od utrke i podupru ga te da sudjeluju u financiranju njegove kampanje.

Rubio je za utrku prikupio tek nešto više od 14 milijuna dolara u zadnjem kvartalu 2015. dok je Cruz uspio prikupiti više od 20 milijuna. Trump uglavnom sam financira svoju kampanju. Treće mjesto koje je ostvario u Iowi znači “da je konsenzusom on postao kandidat establišmenta”, kazao je republikanski strateg Douglas Gross u Des Moinesu. Rubio je već u ponedjeljak navečer otputovao u New Hampshire gdje će pokušati zadržati zamah ostvaren neočekivano dobrim rezultatom na predziborima u Iowi.

U kampanji Rubio je govorio o istim pitanjima kao i Trump i i Cruz: o Islamskoj državi, imigraciji i potrebi reforme zdravstvenog sustava koji je uveo predsjednik Barack Obama. No on je svoju kritiku uvio u pozitivnije poruke te pokazao otvorenost prema širim slojevima birača što ih je na kraju i privuklo kao i procjena republikanskih birača da ima veće izglede na izborima protiv moguće demokratske kandidatkinje Hillary Clinton. “Nije dovoljno samo biti bijesan. Bijes ne može biti plan, bijes nije rješenje”, govorio je u posljednjim nastupima pred predizore u Iowi.

Ostvario je bolje rezultate u gradskim područjima Iowe što pokazuje da bi mogao još bolje prolaziti kad se predizbori počnu održavati u gušće naseljenim američkim saveznim državama poput Floride ili Ohaja.

Rubio je sin imigranata s Kube, rođen u SAD-u i bio bi prvi hispanik na položaju američkog predsjednika. Cruzova pobjeda i Rubijev dobar rezultat mogli bi usporiti Trumpov zamah. Njegova je kandidatura podigla na noge republikanski establišment te je bila obilježena brojnim kontroverzama, poput njegovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD. Cruz je tijekom polusatnog pobjedničkog govora ustvrdio da je ovo noć pobjede za hrabre konzervativaca diljem Iowe “i diljem ove velike nacije”. Ustvrdio je da su rezultati pokazali da kandidata neće izabrati mediji, washingtonski establišment ili lobisti.
Trump je čestitao svom protukandidatu, istaknuvši da očekuje da će osvojiti nominaciju republikanaca za predsjedničke izbore.

Republikanska utrka počela se raščišćavati i od sudjelovanja u utrci u ponedjeljak je odustao bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, koji je na predizborima Republikanske stranke osvojio manje od dva posto glasova. U Demokratskoj stranci na predizborima u Iowi bivša državna tajnica Hillary Clinton i senator iz Vermonta Bernie Sanders izjednačeni su prema 99 posto prebrojanih glasova. Clinton i Sanders osvojili su oboje blizu 50 posto, s 0,2 posto prednosti za Clinton.

Iowa, agrarna i politički umjerena savezna država u središnjem dijelu SAD-a, tradicionalno prva glasa na predizborima za stranačke predsjedničke nominacije za predsjedničku nominaciju od 1972. Ostalih 49 država glasat će u dugom predizbornom procesu sve do lipnja, a zatim će svoje delegate poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u srpnju na kojima će se odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsjedničke izbore koji će se održati 8. studenog.  Iowa nije važna zbog broja delegata koji je zanemariv, tek jedan posto, nego je vrijedna na simboličkoj razini jer određuje ton i tempo nastavka predizbora.U poljoprivrednoj državi u središnjem dijelu SAD-a natjecalo se ukupno jedanaest republikanskih i tri demokratska kandidata.

You may also like