Tečaj eura u očekivanju sastanka ECB-a slijedeći tjedan

Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao iznad 1,06 dolara, oduprijevši se daljnjim pritiscima pred očekivano dodatno smanjenje kamatnih stopa u eurozoni idući tjedan na sjednici Europske središnje banke (ECB), a trgovanje je prigušeno zbog produljenog vikenda povodom Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama.

Europskom valutom u takvom se ozračju trgovalo po 1,0612 dolara, što znači da je ostala više-manje nepromijenjena u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, zadržao se na 99,818 bodova, nedaleko najviše razine u osam i pol mjeseci od 100,170 bodova, na koju se bio popeo u srijedu.

Američka valuta oslabila je pak blagih 0,2 posto prema japanskoj, na 122,41 jena. Drži se tako ispod najviše razine u tri mjeseca od 123,77 jena, koju je dosegnuo 18. studenoga, a neznatno je tek iznad najniže razine u ovome tjednu od 122,26 jena. U fokusu ulagača je redovna mjesečna sjednica ECB-a 3. prosinca s koje se očekuju daljnji potezi na planu ublažavanja monetarne politike kako bi se pružilo gospodarstvu eurozone novi poticaj.

Euro je u takvom ozračju skliznuo ispod 1,06 dolara čak dva puta u ovome tjednu, a na njegovo daljnje slabljenje upućuje i prevladavajuće mišljenje među tržišnim sudionicima da će dolar i dalje jačati. “Ako pogledate današnje i jučerašnje trgovanje očito je da su ECB-ovi potezi već uračunati. Mišljenja smo da će središnja banka produljiti program kupovine imovine i sniziti kamatne stope, no najvažnije je to što signaliziraju da nove mjere slijede. Teško je očekivati da će pokazatelji objavljeni u međuvremenu imati većeg utjecaja na tržišta”, kazao je Lutz Karpowitz, viši valutni analitičar u Commerzbanku.

You may also like