Tečaj eura opao nakon odluke ECB-a

Tečaj eura skliznuo je u petak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, nakon što je dan ranije, pod utjecajem novih mjera Europske središnje banke (ECB) i poruka njezina čelnika, zabilježio najveći dnevni dobitak u mjesec dana. Tečaj eura skliznuo je tako za 0,5 posto prema dolaru, na 1,1118 dolara. U četvrtak je u jednom trenutku premašio 1,12 dolara, dosegnuvši najviše razine u posljednja tri tjedna.

Na istom postotnom dobitku dolar je jutros bio i prema jenu, na 113,74 jena. Drži se tako i dalje dovoljno daleko od najnižih razina u 16 mjeseci od ispod 111 jena, na koje se spustio prošloga mjeseca. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, bio je na dobitku također oko 0,5 posto. Time se oporavio od većih gubitaka zabilježenih jučer temeljem jačanja eura, zbog kojih se u jednom trenutku spustio na najnižu razinu u mjesec dana od 95,939 bodova tijekom trgovanja na američkom tržištu.

Tržišta su još pod dojmom jučerašnjeg ECB-ova seta novih poticajnih mjera, uključujući povećanje iznosa mjesečnih kupovina imovine i još dublje spuštanje u negativno područje kamatne stope na depozite banaka. Te su mjere uvelike nadmašile očekivanja tržišnih sudionika, zbog čega je euro trebao oslabiti.

No, predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je kako očekuje da središnja banka možda neće morati dodatno spuštati kamatne stope i time potaknuo kod ulagača zabrinutost da ECB i japanska središnja banka polako iscrpljuju instrumente kojima bi slabili svoje valute i podupirali inflaciju.

“Prije nekoliko mjeseci, kad biste očekivali da će takve mjere biti donesene, mislili biste da će euro oslabiti za tri posto. Gledajući u budućnost, to nije pozitivno za poduzimanje rizika, a vjerojatno je povoljno za euro, no moramo vidjeti kakva će biti kretanja valutnih tečajeva u idućih nekoliko dana”, kazao je Gian Marco Salcioli, direktor odjela trgovanja valutama u talijanskoj banci Intesa Sanpaolo Banca IMI.

Fokus tržišta sada će se preusmjeriti redovnoj sjednici japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) koja se održava od 14. do 15. ožujka. Tržišta ne očekuju da će BOJ išta mijenjati u aktualnoj monetarnoj politici nakon uvođenja negativnih stopa u siječnju, no neki sudionici tržišta nagađaju da bi mogli dodatno sniziti kamatne stope.

You may also like