Tečaj eura kliznuo prema dolaru

Tečaj eura prema dolaru u utorak je blago skliznuo na međunarodnim deviznim tržištima dok su ulagači budno pratili svaku novu fazu u pregovorima o privremenom financiranju Grčke i čekali istup guvernerke američke središnje banke Feda radi novih smjernica.

U takvom ozračju eurom se trgovalo po 1,1325 dolara, što znači da je oslabio 0,10 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. Istodobno je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,4 posto, na 119,34 jena. Pažnju sudionika globalnih tržišta plijeni daljnji razvoj situacije u Grčkoj. Od najnovijih vijesti izdvaja se grčki popis planiranih reformi koje je Atena u ponedjeljak oko ponoći bila dostavila europskim institucijama a što je, prema riječima jednog izvora bliskog Europskoj komisiji, valjana polazišna točka za daljnje pregovore o financiranju Grčke. Ministri financija o tome bi se planu trebali očitovati kasnije tijekom dana.

Tečaj dolara oslabio je u srijedu prema košarici valuta na međunarodnim deviznim tržištima nakon izjava guvernerke američke središnje banke Fed kojima signalizira da neće žuriti s ciklusom podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, u današnjem je trgovanju skliznuo za 0,2 posto, na 94,292 boda. Američka valuta oslabila je prema gotovo svim značajnijim svjetskim valutama, pa je na sličnom postotnom gubitku bila i prema japanskom jenu, skliznuvši na 118,73 jena.

Istodobno je tečaj eura prema dolaru ojačao 0,3 posto, na 1,1375 dolara, a na sličnom postotnom dobitku prema dolaru bila je i britanska funta, kojom se trgovalo po 1,5502 dolara. Guvernerka Feda Janet Yellen u jučerašnjem je istupu odbila detaljnije govoriti o tome kada bi riječ “strpljiv” mogla biti izuzeta iz Fedovih priopćenja o monetarnoj politici. Umjesto toga, guvernerka je naglasila da izbacivanje te riječi neće nužno značiti i da će se povećanje kamatnih stopa dogoditi u skorije vrijeme.

Od sastanka do sastanka središnja će banka svaku svoju odluku o povećanju kamatnih stopa odvagnuti i u velikoj će mjeri ona ovisiti o gospodarskim pokazateljima. “Pojedini ulagači očekivali su signale koji bi nešto više upućivali na zaoštravanje monetarne politike pa su stoga bili razočarani. Mi smo i dalje optimistični u pogledu jačanja dolara pa bismo tako, ako idući tjedan ugodno iznenadi novi niz dobrih pokazatelja o zaposlenosti u SAD-u, ponovno mogli svjedočiti uzletu dolara”, kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

Slabljenje dolara smatra se ipak kratkotrajnim, s obzirom da se Fed i dalje sprema podići kamatne stope u drugoj polovini godine, moguće u rujnu a ne u srpnju kao što su neke od vodećih banaka predviđale. To je u suprotnosti s onim što spremaju središnje monetarne vlasti u Europi i Japanu. Europska središnja banka (ECB) u ožujku pokreće program kupovina obveznica u mjesečnom iznosu do 60 milijardi eura, dok japanska središnja banka BOJ već naveliko provodi programe kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. “Najnovije ocjene guvernerke Feda protumačene su više-manje kao signal sklonosti popustljivoj monetarnoj politici. No uklanjanje riječi “strpljiv” na sastanku u ožujku čini se sada vjerojatnim, pa bi to moglo pružiti prilike za nove kupnje dolara”, kazao je Daisuke Karakama, ekonomist u banci Mizuho u Tokiju.

You may also like