Tečaj dolara ojačao uoči zasjedanja FED-a

Na svjetskim deviznim tržištima tečaj dolara u ponedjeljak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama, u očekivanju ovotjednog zasjedanja Feda i vjerojatnog prvog podizanja kamatnih stopa u SAD-u u zadnjih gotovo deset godina.

Dolarov indeks ojačao je 0,3 posto u odnosu na razinu od petka, na 97.874 bodova. To je nešto ispod najviše razine u zadnjih 12,5 godina, koju je dosegnuo početkom mjeseca. Ujedno, tečaj dolara ojačao je 0,3 posto prema euru, kojim se trguje po 1,095 dolara. Američka valuta u plusu je za toliko i prema jenu te stoji 121,20 jena. Američki Fed završit će zasjedanje u srijedu, a glavno pitanje za investitore je koliko će brzo Fed normalizirati svoju monetarnu politiku.

Valutni strateg RBC Capital Marketsa Adam Cole izjavio je da investitori podcjenjuju tempo daljnjih povećanja kamatnih stopa u SAD-u, a u 2016. očekuje još četiri povećanja. “Mislimo da je podizanje kamatnih stopa više-manje gotova stvar, no izjave iz Feda vjerojatno će biti oštrije nego što neki očekuju. Mislim da te pretpostavke o blagom povećanju kamata i dalje pomalo navode na krivi trag”, izjavio je Cole.

You may also like