Tečaj dolara na najvišim razinama u dva tjedna

Tečaj dolara u ponedjeljak je ojačao na međunarodnim tržištima nadomak najviših razina u dva tjedna prema košarici drugih najznačajnijih valuta, zahvaljujući daljnjem jačanju prinosa na američke državne obveznice.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao 0,2 posto, na 90,453 boda, nadomak najviših razina u dva tjedna od 90,477 bodova, koliko je u jednom trenutku dosegnuo u petak.

Američka je valuta prema japanskoj valuti pritom ojačala također za 0,2 posto, na 107,94 jena, što je njezina najviša cijena u posljednja dva mjeseca. Na sličnom postotnom dobitku dolar je istodobno bio i prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,22675 dolara.

Prinosi na američke državne obveznice porasli su na tri posto, a podršku im pruža više čimbenika, uključujući zabrinutosti u vezi daljnjih inflacijskih pritisaka, nova izdanja američkih obveznica i naznake zatopljenja u odnosima između Sjedinjenih Država i Kine. Time se razlika između američkih i referentnih američkih državnih obveznica zadržala na najvišoj razini u 29 godina.

Američki ministar financija Steven Mnuchin u subotu je izjavio da će možda otputovati u Kinu, a potez je to kojim bi se mogle ublažiti napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva.

“Za održivi trend jačanja dolara trebalo bi otkloniti političku neizvjesnost i podići ključne kamatne stope”, kazao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u banci Credite Agricole, predviđajući da će tečaj dolara prema euru ostati zaglavljen unutar nedavno zabilježenog raspona.

Što se tiče eurozone, u fokusu ulagača bit će ovotjedna sjednica Europske središnje banke (ECB) koju obično budno prate zbog novih signala u vezi daljnji poteza u monetarnoj politici. Analitičari kažu da bi prije daljnjeg jačanja eura tržištima trebala jasnija slika po pitanju dinamike poteza u ECB-u u smjeru zaoštravanja monetarne politike.

You may also like

0 comments