Tanker krenuo s istoka Libije prvi puta nakon 2014. godine

Tanker sa 776.000 barela nafte krenuo je u utorak prema Italiji iz libijske luke Ras Lanuf, prvi od kraja 2014. kad su izbili sukobi za nadzor nad terminalima u libijskom naftnom obalnom području, rekao je lučki dužnosnik.

“Seadelta koji plovi pod malteškom zastavom upravo je napustio luku Ras Lanuf sa 776.000 barela nafte i kreće se prema Italiji. To je prvi naftni teret koji napušta Ras Lanuf od studenoga 2014.”, izjavio je Omran el-Fituri, koordinator naftnog izvoza iz luke.

Radi se i o prvoj potvrdi odlaska tankera iz jedne od četiriju luka libijskog naftnog obalnog područja otkad su oružane snage pod zapovjedništvom kontroverznog maršala Halife Haftara preuzele kontrolu.

Seadelta je trebao prvotno primiti teret nafte iz Ras Lanufa namijenjen Italiji i krenuti iz luke u nedjelju. Na kraju se morao povući na sigurno mjesto na otvorenom moru nakon novih borbi blizu luke, objasnila je nacionalna naftna tvrtka. Snage maršala Haftara domogle su se prije tjedan dana četiriju terminala libijskog naftnog obalnog područja – Zueitine, Brege, Ras Lanufe i Al-Sedre koje je dosad kontrolirala milicija Čuvara naftnih postrojenja, saveznica vlade nacionalnog jedinstva.

Nakon kaosa u koji je Libija zapala padom Moamera Gadafija 2011. zemlja ima dvije vlasti – vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju, koju priznaje međunarodna zajednica, te na istoku vlast maršala Hafta koji ima kontrolu nad velikim dijelom teritorija. U zemlji koja uvelike živi od izvoza nafte, terminali na obalnom području od 2011. u srcu su borbe za vlast.

You may also like

0 comments