Talijanski sud sudi zbog bankovnih izvedenica

Sud u Milanu prihvatio je zahtjev državnog tužiteljstva da se trinaest visokih dužnosnika banaka Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), Deutsche Banka i japanske Nomure sudi zbog navodne uloge u dugogodišnjem skandalu s financijskim izvedenicama, izvijestile su u nedjelju talijanske novine.

Među optuženima su Giuseppe Mussari, bivši predsjednik uprave Zaklade BMPS-a, njegov bivši izvršni direktor Antonio Vigni, te šest bivših zaposlenika Deutsche Banka i dva japanske banke Nomura.

Suđenje počinje 15. prosinca u Milanu. Navodni zločini počinjeni su između 2008. i 2012. godine a odnose se na lažno računovodstvo, manipulaciju dionicama i ometanje u radu regulatora talijanske burze Consob. Ujedno su ključni uzrok skandala koji potresa BMPS od 2013. godine, napominje AFP.

Istraga je bila fokusirana na trgovinske transakcije izvedenicama ‘Santorini’ i ‘Alexandria’ koje je BMPS realizirao s Deutsche Bankom i Nomurom kako bi sakrio gubitke ekvivalentne vrijednosti od dvije milijarde eura. Suđenje počinje u nezgodno vrijeme za najstariju banku u svijetu BMPS, koja se trenutno pokušava riješiti problematične imovine ukupne vrijednosti 9,2 milijardi eura i hitno traži do pet milijardi eura svježeg kapitala.

BMPS je stekao reputaciju slabe karike u talijanskom bankarskom sustavu i zabilježio je najlošiji rezultat na provjeri otpornosti na nepovoljne uvjete poslovanja koju su proveli europski regulatori. Od početka godine cijena njezine dionice potonula je oko 76 posto. BMPS je 14. rujna dobio novog izvršnog direktora a u sklopu vala kadrovskih izmjena u upravi najavljena je i ostavka predsjednika uprave.

You may also like

0 comments