Talijanski premijer protiv sankcija Rusiji

Sankcije Europske unije protiv Rusije štete talijanskim tvrtkama, izjavio je u utorak premijer Giuseppe Conte, naglašavajući rastuće nezadovoljstvo u Rimu zbog dugotrajnih ograničenja nametnutih Moskvi.
Add content here
Čelnici EU-a uveli su sankcije 2014. kako bi kaznili Rusiju zbog aneksije Krima i pružanja potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine. Ograničenja poslovanja s ruskim bankarskim, financijskim i energetskim sektorom obnovljena su u lipnju, ali istječu krajem siječnja i o njima će se raspravljati u Bruxellesu.

Italija još nije potvrdila da će pristati na produženje sankcija. “Sankcije… samo štete našim tvrtkama koje namjeravamo zaštititi kao i ruskom civilnom društvu”, rekao je Conte u parlamentu uoči summita EU-a koji će se održati u četvrtak u Bruxellesu.

Njegova izjava došla je dan nakon što je potpredsjednik vlade Matteo Salvini nazvao sankcije EU-a “socijalnim kulturnim i ekonomskim apsurdom”. Conte je rekao da će sastanak EU-a pružiti priliku za razmatranje “kako ispravno slijediti ono što definiram dvotračnim pristupom: odlučnost u paru s dijalogom”.  Conte će se sastati idućeg tjedna u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Salvini bi trebao voditi izaslanstvo talijanskih poduzetnika na konferenciji u Moskvi kasnije ovoga tjedna.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi uputio je vladi u Rimu jasnu poruku uoči slanja prijedloga proračuna na ocjenu u Bruxelles – ne očekujte da vas ECB spašava. Italiji je jučer istekao rok do kojeg je Europskoj komisiji (EK) trebala na analizu poslati prijedlog proračuna za 2019. godinu.

Kako je već najavila povećanje proračunske potrošnje unatoč obećanjima o štednji koje je dala prethodna vlada, investitori se pribojavaju da talijanska vlada računa da neće od EK dobiti ozbiljniju kaznu i time pogoršati sentiment na financijskim tržištima. Upitan tijekom vikenda na konferenciji MMF-a i Svjetske banke na Baliju hoće li daljnji rast prinosa na talijanske obveznice spriječiti ECB u gašenju programa otkupa obveznica do kraja godine, Draghi je kazao kako o tome ne želi špekulirati. “Uvjeren sam da će sve strane, ne samo Italija, na kraju naći kompromisno rješenje”, kazao je Draghi.

You may also like

0 comments