Talijanski predsjednik Sergio Mattarella počeo je u četvrtak konzultacije ne bi li pronašao rješenje za političku krizu koja je službeno nastala dan ranije ostavkom premijera Mattea Renzija koji je u nedjelju pretrpio poraz na referendumu.

Talijanski predsjednik, koji će presuditi u ovoj situaciji nastaloj nakon masovnog odbijanja ustavne reforme na referendumu, prvo je primio predsjednika Senata Pietra Grassa, a zatim predsjednicu Zastupničkog doma Lauru Boldrini i bivšeg talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana.

Konzultacije se nastavljaju u petak s manjim strankama i regionalnim pokretima zastupljenim u parlamentu, a u subotu je presudan dan kada će u Quirinaleu, sjedištu talijanskog predsjedništva, prodefilirati najveće stranke. Talijanski predsjednik će odluku donijeti u ponedjeljak.

Demokratska stranka (PD) iz lijevog centra, glavna politička snaga zastupljena u parlamentu bit će zadnja na redu. Matteo Renzi je još njezin predsjednik, ali neće sudjelovati u konzultacijama.

Po anketi koja je provedena dan nakon referenduma a objavio ju je dnevnik La Stampa u četvrtak, PD i dalje ima najveću potporu među biračima, 32,5 posto, a iza njega je M5S s 27 posto.

Renzi je u srijedu spomenuo mogućnost sastavljanja vlade nacionalnog jedinstva koju podupiru sve političke snage. Ta bi vlada mogla obnašati vlast do kraja ovog saziva parlamenta u veljači 2018. No kako su se neke među njima očitovale za prijevremene izbore, ta je mogućnost malo vjerojatna.

Preostaje još mogućnost “tehničke” vlade koju podupire aktualna većina u parlamentu kako bi se pripremili eventualni prijevremeni izbori. Neki stručnjaci, pa tako i politolog Girovanni Orsina sa sveučilišta Luiss u Rimu, ocjenjuju da bi i ta vlada mogla trajati do 2018., kada se završava aktualni saziv.

Related Posts