Talijanski novinar namjestio je scene ilegalne kupovine oružja

Talijanski novinar Luigi Pelazza, koji je snimio reportažu o kupnji oružja u Bosni i Hercegovini, “namjestio” je dokaze kako bi tu zemlju prikazao kao slobodno tržište na kojemu se opskrbljuju teroristi, rezultat je istrage što su je proveli Tužiteljstvo BiH i policijske agencije, objavljeno je u petak u Sarajevu.

Kako je priopćilo Tužiteljstvo BiH, nakon emitiranja reportaže na televiziji Italia Uno u kojoj se sugerira kako je BiH logistička baza za terorističke napade Islamske države (IS) u Europi provedena je temeljita istraga s ciljem uvrđivanja stvarnih činjenica.

Policija je na temelju snimaka identificirala i uhitila dvije osobe iz Sarajeva koje je Pelazza predstavio kao krijumčare od kojih je ilegalno kupio oružje. Nakon policijske istrage utvrđeno je kako je riječ o netočnim tvrdnjama. “Utvrđeno je kako se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego o osobama kojima je talijanski novinar za potrebe snimanja priloga dao novac kako bi glumili u fingiranoj televizijskoj sceni”, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Navedeno je kako su dvojica muškaraca, koji su u reportaži talijanskog novinara glumili trgovce oružjem, zapravo registrirani narkomani koji uz to žive u teškoj materijalnoj oskudici.

Oni su tijekom ispitivanja priznali okolnosti pod kojima je Pelazza namjestio snimanje dvadesetominutne reportaže u kojoj je pokazano kako on razgledava i isprobava različito oružje koje mu je navodno nuđeno na prodaju. Iz Tužiteljstva BiH potvrdili su ipak kako je tijekom istrage pronađeno oružje koje je Pelazza snimio u svojoj reportaži.

Ocjena je bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva kako je talijanski novinar svojom reportažom nanio štetu ugledu u BiH i njenoj opredijeljnosti za borbu protiv terorizma pa su o svemu informirane talijanske vlasti kako bi s tim u vezi poduzele potrebne mjere.

You may also like

0 comments