Talijanska tvrtka radit će poljski plinovod prema Danskoj

Prema norveškim ležištima
Poljski operater mreže prirodnog plina Gaz-System sklopio je sporazum s talijanskim Saipemom o gradnji plinovoda koji će povezati Poljsku i Dansku kroz Baltičko more, objavili su dužnosnici u ponedjeljak.

Prema sporazumu vrijednom 280 milijuna eura, Saipem će izgraditi 275 kilometara dug cjevovod na dubini od 4 do 57 metara, navodi se u priopćenju. Sporazum je dio projekta „Baltička cijev“, kojim bi se Poljska danskom mrežom plinovoda trebala povezati s norveškim ležištima prirodnog plina. Posrijedi je “prekretnica” u osamostaljenju Poljske od ruskog prirodnog plina, naglasio je na konferenciji za novinare predsjednik Andrzej Duda.

Ukupna je vrijednost “Baltičke cijevi” 1,5 milijardi eura, naveo je izvršni direktor Gaz-sustava Tomasz Stepien. Poljska će zahvaljujući tom projektu godišnje moći uvoziti 10 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, više od polovine trenutne potrošnje. Plinovod bi trebao biti završen u listopadu 2022. godine.

Poljska već godinama želi smanjiti ovisnost o opskrbi prirodnim plinom iz Rusije. Proširila je mrežu priključaka prema susjednim zemljama i izgradila terminal za ukapljeni prirodni plin na obali Baltika. Varšava ujedno glasno kritizira kontroverzni projekt Sjeverni tok i mogući plinovod Sjeverni tok kojim bi se Rusija trebala izravno povezati s Njemačkom preko Baltičkog mora.

Strahuje da bi ti plinovodi tok mogli povećati europsku ovisnost o ruskom plinu i smatra ih političkim alatima Moskve za jačanje pritiska na tranzitne zemlje, poput Ukrajine. SAD je krajem prošle godine uveo sankcije na Sjeverni tok 2, zbog čega je pomaknut rok dovršetka tog projekta.

You may also like

0 comments