Vodeći dužnosnici talijanske pošte sastat će se idućeg tjedna u New Yorku i Londonu s odabranim institucionalnim ulagačima u sklopu priprema za skorašnju početnu ponudu dionica na burzi, kazala su dva upućena izvora.

Izlistavanje manjinskog udjela talijanske države u Poste Italiane sastavni je dio nastojanja premijera Mattea Renzija da oživi privatizacijski ciklus, usmjeren smanjenju državnog duga Italije koji doseže 2.200 milijardi eura, podsjeća Reuters. Ministarstvo želi namaknuti do četiri milijarde eura prodajom gotovo 40-postotnog udjela u poštanskom poduzeću, što će po Reutersu biti vjerojatno najveća prodaja dionica na Milanskoj burzi u ovoj godini. “Izvršni direktor Poste Italiane Francesco Caio i financijski direktor Luigi Ferraris bit će u ponedjeljak u New Yorku, a u utorak u Londonu kako bi se sastali s ulagačima”, kazao je neimenovani izvor upoznat s obvezama dvaju dužnosnika.

Na sastancima će biti i predstavnici 10 banaka koje će koordinirati prodajom udjela, kazao je drugi izvor. “Ti će sastanci označiti početnu fazu prodaje Postea, u kojoj banke počinju prikupljati ponude velikih institucionalnih ulagača”, kazao je drugi izvor, dodajući kako nestabilnost izazvana previranjima na kineskom tržištu dionica nije promijenila planove tvrtke vezane uz izlazak na burzu.

Inicijalna ponuda dionica bit će u listopadu, kao što je planirano, unatoč previranjima, kazao je u subotu izvršni direktor. Poste Italiane utemeljena je 1862. godine a u međuvremenu je izrasla u konglomerat koji je lani 85 posto prihoda, od ukupno 28,5 milijardi eura, ostvario od financijskih i usluga osiguranja. Njezini su klijenti većinom tamošnje štediše. Globalni koordinatori prodaje dionica bit će Banca Imi, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Mediobanca i UniCredit. Credit Suisse, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley i UBS bi će voditelji knjige dionica.

Lazard i odvjetnička tvrtka Gianni Origoni Grippo Cappelli & Partners bit će savjetnici ministarstva u prodaji dok će savjetnici kompanije biti tvrtke Rothschild i odvjetničko društvo Clifford Chance, navodi Reuters.

Related Posts