Talibani napali njemački konzulat u Afganistanu, šest osoba poginulo

Šest je Afganistanaca poginulo, a više od 120 ranjeno u četvrtak navečer kad se bombaš samoubojica kamionom punim eksploziva zaletio u njemački konzulat u Mazar-e-Šarifu na sjeveru Afganistana, u napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani, rekli su dužnosnici.  

Do jutra u bolnicu je dovezeno pet tijela, rekao je za dpa ravnatelj najveće gradske bolnice. Prema policiji, jedan je napadač poginuo u eksploziji pred konzulatom.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je njihovo osoblje sigurno i neozlijeđeno, te dodao da afganistanske sigurnosne snage i njemački specijalci “odbili teško naoružane napadače”.

Afganistanski dužnosnici rekli su da je bombaš samoubojica bio jedini napadač. Odgovornost za napad preuzeli su talibanski militanti u znak osvete  za civile ubijene u zračnim napadima na Kunduz na sjeveru zemlje.

Početkom studenoga u američkim zračnim napadima na Kunduz ubijeno je više od 30 civila a 19 je ranjeno. Mali kontingent njemačkih snaga bio je smješten  u Kunduzu od ožujka radi obuke i pomoći lokalnoj vojsci, no vlada u Berlinu kaže da Njemačka nije sudjelovala u zračnim napadima u studenome.

“Zašto ne bismo trebali napadati Nijemce?”, rekao je glasnogovornik talibanskih snaga Zabidula Midžahid za dpa. “Američki zračni napadi temelje se na obavještajnim podacima koje su dobili od njemačkih snaga. Oni još uvijek imaju kamp na sjeveru Afganistana. Ondje su još uvijek njemački vojnici”.

Oko 1000 njemačkih vojnika smješteno je u kampu Marmal, oko 10 kilometara od konzulata te su nakon napada na mjesto eksplozije odmah poslani vojnici.

(Agencije)

You may also like