Talibani najavili početak proljetne ofenzive

Afganistanski talibani, koje više zemalja želi posjesti za zajednički pregovarački stol s Kabulom, objavili su u utorak da pokreću “proljetnu ofenzivu”. U priopćenju su objavili kako imaju namjeru “pokrenuti napade velikih razmjera protiv neprijateljskih položaja u čitavoj zemlji”.

Nazvali su ofenzivu “Operacija Omari”, u počast muli Omaru, utemeljitelju talibanskog pokreta o čijoj je smrti vijesti objavljena prošlo ljeto. Talibanska ofenziva obično je početak sezone borbi u Afganistanu, nakon zimske stanke. Međutim, ove zime borbe su se nastavile u čitavoj zemlji.

Talibani su prije svega najavili da počinju s operacijama koje će provoditi “mučenici” na neprijateljska uporišta, što se odnosi na samoubilačke napade, taktiku kojoj često pribjegavaju protiv afganistanske vojske i policije smatrajući ih marionetama stranih trupa raspoređenih u Afganistanu. Žele također demoralizirati snage NATO-a kako bi one napustile zemlju. Upravo je odlazak stranih snaga jedan od ključnih preduvjeta koje talibani postavljaju da bi pokrenuli pregovore s vladom.

You may also like