Talibani izabrali novog šefa

Afganistanski talibani objavili su u srijedu imenovanje mule Haibatulaha Ahundzade za svojeg novog šefa, umjesto mule Mansura čiju su smrt istodobno potvrdili.

Hitno okupljeni od nedjelje, pobunjenici su imenovali mulu Haibatulaha Ahundzade, dosadašnjeg Mansurova pomoćnika, “za novog šefa Islamskog emirata, nakon jednoglasne odluke središnjeg vijeća čiji su mu se svi članovi zavjetovali na vjernost”.

Ovaj je izbor relativno neočekivan jer mula Haibatulah Ahundzada nije bio među favoritima. Talibani su, uz to, prvi put potvrdili da je Mansur “pao kao žrtva u pucnjavi američke bespilotne letjelice” u Pakistanu.

Vodstvo je muli Haibatulahu pridružila dva natporučnika, mulu Jakuba, sina mule Omara, osnivača pokreta, te Siradžudina Hakanija, šefa istoimene mreže pobunjenika i bliskog saveznika talibana.

Novi šef talibana ima oko 50 godina i bio je pomoćnik mule Mansura ubijenog u subotu u zračnom napadu u pakistanskoj pokrajini Balučistanu. Klerik rodom s juga Afganistana obavljao je i dužnost šefa talibanskih sudova.

You may also like