Talačka kriza u Maliju, 170 taoca, tri ubijena

Najmanje su tri taoca ubijena u petak u hotelu Radisson Blu u Bamakou gdje teroristi drže navodno 170 talaca, od kojih je desetak oslobođeno u napadu koji su počele specijalne snage Malija, javljaju agencije o tijeku operacije.

“Tri su taoca ubijena”, rekao je glasnogovornik malijskog ministarstva unutarnjih poslova i naglasio da je “napad počeo. Specijalne snage oslobodile su desetak osoba”. Snage sigurnosti okružile su hotel u koji su napadači ušli s diplomatskim registarskim pločicama, rekao je sigurnosni izvor. Dodao je da su se “napadači kretali kat po kat, od sobe do sobe” i doprli do sedmog kata te drže 140 hotelskih gostiju i 30 hotelskih djelatnika. Zgradu i okolno područje opkolila je policija.

U hotelu odsjedaju strani gosti, a među njima je najmanje sedam kineskih turista, šest članova turske zrakoplovne kompanije Turkish Airlines te neodređen broj francuskih državljana, prenose agencije France presse i Reuters. Sigurnosni izvor rekao je da su neki taoci bili oslobođeni pošto su uspješno citirali nekoliko ajeta iz Kurana. Sjever Malija pao je u proljeće 2012. u ruke džihadista povezanih s Al-Kaidom, no velikim su dijelom protjerani pošto je u siječnju 2013. pokrenuta velika međunarodna vojna intervencija na poticaj Francuske koja još traje. Međutim, čitave zone u toj zemlji još uvijek nisu pod kontrolom malijskih i međunarodnih snaga.

Napad na hotel Radisson Blu, smješten u blizini zgrada vlade, ministarstava i diplomatskih predstavništva, događa se tjedan dana nakon smrtonosnih terorističkih napada u Parizu u kojem je bilo 129 žrtava. Sigurnosne snage navode da je desetak napadača napalo ujutro hotel uz povike “Allahu Akbar” i pritom ranilo dvojicu zaštitara. Zasad nije otkriven identitet napadača niti se s zna s kojim su skupinama povezani. U ožujku je jedna islamistička skupina preuzela odgovornost za smrt petero ljudi u napadu na restoran u Bamakou u koji zalaze stranci.

U kolovozu je 17 osoba ubijeno u napadu na hotel u Sevareu u središnjem Maliju, sjeveroistočno od Bamakoa, a odgovornost je preuzela islamistička skupina al-Mourabitoum sa sjedištem u Sahari. Među žrtvama u Sevareu bilo je devet civila, pet zaposlenika UN-ove misije u Maliju (MINUSMA), te malijski vojnici.

Uoči pariških atentata pripadnik Islamske države (IS) rekao je za agenciju France presse da je francuska intervencija u Maliju uz zračne napade u kojima francuska vojska sudjeluje na borce IS-a u Siriji još jedan razlog za napade na Francusku i njezine interese. “To je tek početak. Nismo zaboravili što se dogodilo u Maliju”, rekao je taj džihadist agenciji Reuters te poručio da “arogancija Francuza neće uopće biti zaboravljena”.

You may also like