Tahničke kupovine učvrstile cijenu nafte iznad 48 dolara

Cijene barela nafte učvrstile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara, poduprte tehničkim kupovinama i preusmjerenom pozornošću sa skoka zaliha sirove nafte na pad zaliha benzina u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,48 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 86 centi. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 45,60 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,09 dolara.

Jučer objavljeno izvješće američke vlade potvrdilo je oštar pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, naznačeno prethodno objavljenim izvješćem Američkog instituta za naftu (API). Po službenim podacima američke vlade, zalihe sirove nafte smanjile su se za čak osam milijuna barela. Zalihe benzina smanjene su pak na 1,5 milijuna barela, gotovo dvostruko više no što su ekonomisti očekivali.

Izvješće je pritisnulo cijene pred kraj jučerašnjeg trgovanja da bi danas tržište crpilo podršku iz tehničkih kupovina a i ulagači su možda odlučili iznova proučiti podatke o američkim zalihama, napominju analitičari. “U ovo doba godine očekivali biste rast zaliha a zalihe benzina i derivata smanjene su drugi tjedan zaredom”, primjećuje Fawad Razaqzada iz City Indexa.

Tehnički kupci vraćaju se na tržište, dodaje Razaqzada. “U idealnom smo području za ulazak na tržište onih koji špekuliraju s rastom cijena, budući da su cijene porasle s nedavnih niskih razina”, pojašnjava. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela njezine nafte u srijedu iznosila 43,67 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like