Home Europska unija Tabloidi napali kraljicu temeljem videa nastalog za potrebe nacista Eduarda VIII.

Tabloidi napali kraljicu temeljem videa nastalog za potrebe nacista Eduarda VIII.

by admin

Buckinghamska palača u subotu je kritizirala britanski tabloid Sun jer je objavio video iz 1933. na kojemu se vidi kako sadašnja britanska kraljica Elizabeta II., u dobi od šest ili sedam godina, pozdravlja nacističkim pozdravom, pišu mediji.

U crno-bijeloj video snimci koja traje sedamnaest sekunda objavljenoj na internetskim stranicama lista, vidi se Elizabeta u dobi od šest ili sedam godina kako diže desnu ruku, a isto čini pokojna Kraljica majka i Elizabetin ujak, tada budući kralj Edward VIII. koji je abdicirao 1936. da bi se oženio za razvedenu Amerikanku Wallis Simpson. Za Edwarda se tvrdilo da je simpatizer nacističkog režima, a poznato je i da se s Hitlerom sastao dvije godine prije početka Drugoga svjetskog rata. “Razočaravajuće je da je ova snimka, koja je snimljena prije više desetljeća i pripadala je osobnoj arhivi Njezina kraljevskog veličanstva, upotrijebljena na ovakav način”, rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

Vjeruje se da je video snimljen 1933. ili 1934 u dvorcu Balmoral u Škotskoj, nedugo nakon što su nacisti i Adolf Hitler došli u Njemačkoj na vlast i prije početka Drugoga svjetskog rata. Na snimci se Elizabeta igra s psom i tada trogodišnjom sestrom, princezom Margaret, nakon čega obje mašu rukama, a potom prema kameri podižu desnu ruku na način na koji su to odrasli oko njih napravili. “Većina ljudi ovu će snimku shvatiti u skladu s vremenom i okolnostima u kojima su nastale. Mnogi nacistički pozdrav gledaju s aktualnog stajališta, no u to vrijeme nitko nije znao kako će se stvari razvijati”, rekao je glasnogovornik. “Elizabeta je tada bila dijete, potpuno nesvjesno značenja takvog pokreta. Kraljica i njezina posvećenost dobrobiti britanskoga naroda tijekom rata i 63 godine koliko je angažirana na izgradnji odnosa među nacijama i narodima govori samo za sebe”, rekao je isti izvor.

Izvršni urednik Suna Stig Abell nije otkrio na koji je način list, dio medijskog carstva Ruperta Murdocha došao do snimaka. “Svrha objave snimke nije ni u kojem slučaju bila dovesti Njezino kraljevsko visočanstvo ili palaču u neugodnu situaciju”, rekao je Abell za Sky News.

Related Posts