Tabak: Teško je reći hoće li sve ostati samo na diplomaciji

 O dosad najopasnijoj provokaciji Sjeverne Koreje u RTL-u Danas je govorio vojni analitičar portala Obrana i sigurnost Igor Tabak. 
Za početak, da objasnimo: što je to hidrogenska bomba? To je oblik nuklearnog oružja, napredniji od atomske bombe. Amerikancima je trebalo devet godina da ga razviju nakon Hirošime i Nagasakija. Hidrogenske, termonuklearne bombe karakterizira puno veća razorna moć od atomskih. Za razliku od fizije, nuklearnog procesa raspada na kojem je bazirana atomska bomba, ovdje govorimo o fuziji, dakle procesu spajanja elementara koji oslobađa puno više energije.

Koliko je opasan arsenal Sjeverne Koreje? Nedvojbeno je opasan. 2006. kad su počeli govorili smo o eksplozijama ispod jednog kilotona, ovo danas je po procjenama između 100 do 150 kilotona. Za usporedbu Hirošima i Nagasaki su bile 20 do 25 kilotona. Dakle, ovo je velika bomba i ovo je događanje koje nije prirodno jer je došlo i do potresa i do eksplozije.

S jedne strane imamo Kim Jong-una, a s druge Donalda Trumpa. Oba su, da se tako izrazim, nepredvidivi u svojim reakcijama. Koliko je cijela ova situacija opasna za svjetski mir? S jedne strane je opasna. Sjeverna Koreja je jako čudan režim, zatvoren u sebe, jako ratoboran. To nije nova stvar, i Kimov otac i djed su bili ratoborni i vidljivo spremni ratovati na Korejskom poluotoku. Ondje nema mira još od ’50-ih, ondje je samo primirje. Mislim da nije opravdano takvog jednog stvora u istu razinu s predsjednikom SAD-a. To su različiti sustavi. SAD je puno jači i veći, ima i puno više kočnica, puno više kapaciteta za normalnije postupanje. Za razliku od Sjeverne Koreje koja ne može nahraniti stanovništvo, ali je ponosni vlasnik termonuklearnog oružja.

Možemo li očekivati da će sve ostati na novim sankcijama protiv Sjeverrne Koreje, ili i nešto više? To je jako teško reći. Optimističan pogled bi rekao da je sada Sjeverna Koreja postigla cilj i pokazala da ima oružje kakvo nema svatko pa to može biti uvod u nove pregovore. S druge strane, budući da nitko ne zna što je u glavi Kim Jong-una, on bi se mogao prikazati malo manje realističnim, ratobornijim. Prema tome tu je velika opasnost za daljnje kompliciranje. On trenutno nastupa s pozicija sile. Pregovori koji bi nastupili mogli bi podsjetiti na Minhensku konferenciju gdje se nasilniku popustila, a onda je Hitler ipak ušao u rat, rekao je Tabak za RTL.

You may also like

0 comments