Tabak: Cilj terorista je da se Europa zatvori i odumre

Gost Dnevnika u 18 N1 televizije bio je vojni analitičar Igor Tabak koji je komentirao današnje terorističke napade u Bruxellesu. Francuz Salah Abdeslam, glavnoosumnjičeni za prošlogodišnji teroristički napad na Pariz uhićen je u petak navečer u Bruxellesu. Je li moguće da je današnji namad došao kao odmazda za njegovo uhićenje?

“Gledajući prirodu prijetnje koju rad islamista predstavlja to je teško vjerojatno. To je rasuta grupa, a ne nešto hijerarhijski organizirao gdje bi uhićenje nekog čovjeka moglo izazvati ovakvo nešto.” “Ovaj napad je bio duže pripreman. Možda su ga samo ubrzali zbog uhićenja Abdeslama, a možda s time nema veze.”

Odgovornost je preuzeo ISIS, no navodno je riječ o skupini koja već duže vrijeme “operira” u južnom dijelu Bruxellesa. Jesu li sigurnosne službe podcijenile ovu skupinu? Je li moguć novi napad u Bruxellesu? “Već četiri mjeseca Belgija demonstrira neku snagu – moglo se vidjeti vojsku na cesti, policiju uzduž i popreko. Očito je taj pristup bio više show nego sadržaj. “Islamisti ovog tipa su u zadnje vrijeme tipični po tome da pažljivo biraju mete. Uzeti ponovno na zub grad koji je sad pod takvim mjerama je malo vjerojatno. Ima jednostavnijih i trenutno lakših meta s istim efektom.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković rekao je kako je Parlament danas radio namjerno jer je teroristima upravo cilj proizvesti strah. “Ne samo strah. Cilj im je poremetiti dnevnu rutinu, životnu rutinu, sve ono što ova društva čini takvima kakva jesu. Njima bi bilo idealno natjerati cijelu Europu da se zatvori, smežura i tako odumre.” “Već više godina terorizam je pojava koja pogađa dobar dio Europe i velikim je dijelom problem unutarnjih pitanja. Većina tih počinitelja nisu famozni imigranti. Napači su uglavnom ljudi koji u Europi žive duže vrijeme. Biraju mete koje će izazvati najveći efekt za najmanje truda.”

Osim terorističkih napada u Bruxelleseu Tabak je komentirao i navodni skandal oko nabave i remonta hrvatskih MIG-ova. “Ove priče nisu nove, one se valjaju kroz medije i postaju vidljivije zadnje dvije godine. Već 2014. je bilo govora da će DORH gledati što se događa i takve stvari se trebaju izvidjeti.” “No, treba reći da je Ministarstvo obrane zadnjih godina davalo velik dio podataka u javnost i dio optužbi koje se do sada čulo, ne drže vodu.”

You may also like