Home Geopolitika T. Nikolić: Ako Hrvatska uđe u rat sa Srbijom, ući će i NATO

T. Nikolić: Ako Hrvatska uđe u rat sa Srbijom, ući će i NATO

by admin

rbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izrazio je u ponedjeljak zabrinutost “zbog činjenice da se širi osjećaj ugroženosti među Srbima u Hrvatskoj”, odbacivši kao netočna medijska nagađanja da je Pantovčak uvjetovao njegov posjet Zagrebu. Nikolić je u intervjuu beogradskom listu Danas istaknuo kako “uopće nema istine” u tvrdnjama da je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uvjetovala njegov službeni posjet Hrvatskoj.

“S predsjednicom Hrvatske susreo sam se u Zagrebu prije nešto više od dva mjeseca i ona je rekla – pozvat ću vas u posjet početkom iduće godine, ali sačekajte da se formira vlada, pošto ćemo imati izbore”, rekao je Nikolić, podsjetivši na postizborne pregovore na hrvatskoj političkoj sceni.

Nikolić je rekao kako je predsjednica Hrvatske znala i što je proizišlo iz njegova posjeta Vatikanu gdje je s papom Franjom razgovarao o proglašenju zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepincasvetim.

“Papa je rekao da će formirati povjerenstvo, a Sabor Srpske pravoslavne crkve prihvatio dijalog s Rimokatoličkom crkvom u povodu namjere da kanonizira kardinala Alojzija Stepinca. Papa je prilikom mojeg posjeta naglasio kako nije njegova želja da to bude prvi svetac kojeg jedna kršćanska crkva ne priznaje, da on želi svece koje svi priznaju i poštuju, kao do sada”, rekao je Nikolić, navodeći da je mješovito povjerenstvo već počelo raditi.

“Kolinda Grabar Kitarović raspolagala je s tim podacima kada mi je rekla da će me pozvati u posjet”, istaknuo je Nikolić.

Na inzistiranje znači li to da Zagreb nije tražio informacije o nestalim Hrvatima, Nikolić je rekao kako hrvatska stranka uvijek kad nešto želi zaustaviti ili odložiti spominje “sudbinu nekakvog logora u Srbiji u kojeg su dovedeni hrvatski vojnici, a potom nestali bez traga”

“Ja sam ih pitao – gdje je ta lokacija? Gdje god budete rekli, naše vlasti će kopati, mi nemamo razloga kriti ako zaista tako nešto postoji. Ne, oni to nikada nisu uradili, ali stalno se čuje u Hrvatskoj da dok se ne riješi sudbina nestalih osoba u Srbiji, neće biti dobrih odnosa. Tu je i sudbina nekakve otete imovine, neke kulturne baštine i umjetničkih djela. Ako počnemo tako govoriti jedni drugima da nešto nismo riješili – onda ne bi trebalo nikad da razgovaramo”, rekao je Nikolić, podsjetivši kako i srpska strana ima što za pitati.

“Šta da kažemo o nestalim Srbima, o protjeranima i njihovoj imovini, o uzurpaciji njihove imovine, o mirovinskim pravima? To nije bio i ne smije biti problem za uspostavljanje boljih odnosa Srbije i Hrvatske. To vlade mogu i trebaju rješavati”, istaknuo je srbijanski predsjednik.

Na pitanje može li se surađivati s novom hrvatskom vladom kojoj je već osporen odnos prema Srbima, Nikolić je odgovorio kako je “to sudbina svake hrvatske političke stranke ili političara u kampanji i neposredno poslije kampanje”.

“Kampanja se još uvijek u Hrvatskoj, na žalost, dobiva na tome tko će bolje zaštititi Hrvatsku od Srbije, kao da je Hrvatska ugrožena od Srbije. A onda kad formiraju vladu, moraju još dva-tri mjeseca tako govoriti, dok ne počnu štrajkovi zbog plaća, zbog neisplaćenih doprinosa i onda kreće normalna socijalna i ekonomska priča, kao u svakoj državi. Loši odnosi Hrvatske prema Srbiji prebace se na Vukovar i tu otprilike zamire i počinje suradnja. Znači, treba sačekati još jedno dva mjeseca”, procijenio je srbijanski predsjednik, ustvrdivši kako “u Srbiji više nitko ne pobjeđuje na izborima vodeći kampanju protiv drugih naroda i država”.

“Ne želim raspirivati vatru između Srbije i Hrvatske, ali sam veoma zabrinut zbog činjenice da se širi osjećaj ugroženosti među Srbima u Hrvatskoj”, naglasio je Nikolić.

Komentirajući dojmove kako se na relaciji Srbija – Hrvatska stalno “živi u nekoj vrsti zamrznutog konflikta”, Nikolić je na pitanje postoji li neka vrsta preventivnog regionalnog mehanizma koji bi te konflikte amortizirao, rekao kako već dugo sugerira da treba odbaciti oružje i dogovoriti se o suradnji i eliminirati ratne opcije.

“Ja sam dugo godina govorio da trebamo sjesti i dogovoriti se da svi pobacamo oružje koje imamo u bivšoj Jugoslaviji, da nemamo vojske, da imamo specijalne jedinice za obranu od terorizma, da te jedinice međusobno surađuju, da imamo, naravno, policiju i da nam oružje za ratove nije potrebno. Šta će Hrvatskoj oružje za rat protiv Srbije? Kada bi Hrvatska ušla u rat sa Srbijom, ušao bi NATO u rat s nama. A šta će Srbiji ekstra naoružavanje, ako krene NATO na nas? Da se branimo tri mjeseca!?

Razum govori da mi trebamo odbaciti oružje kao način za rješavanje naših sporova i konflikata”, poručio je srbijanski šef države. Nikolić je istodobno za BiH rekao da je “kao bolestan čovjek” te da “svi gledaju kako da je svatko na svoj način podijeli”.

“U duši je bolesna, to sam rekao i Angeli Merkel u Dubrovniku. Ta trojica kopredsjednika u BiH uvijek se lijepo druže, ali – kako im žive entiteti, kako im žive narodi, to ne pitaj nikog od njih. Pitajte ih svu trojicu – tko je Bosanac od njih. Nitko. Gledaju kako da je svatko na svoj način podijeli. Bošnjaci ne žele da je dijele, pošto dominiraju, Srbi žele da se odvoje pošto imaju svoju cjelinu, Hrvati bi se svakako lijepili za Hrvatsku. Najlakše je Dodika optužiti da upropaštava Bosnu, jer on svojom građom i glasom predstavlja dobar cilj, a nije svrha Dejtonskog sporazuma upropaštavanje Bosne”, ocijenio je Nikolić.

Komentirajući proces eurointegracija Srbije, Nikolić je izrazio nadu da “priznanje Kosova nikada neće biti uvjet za ulazak Srbije u EU”. “A ako će to (priznaje neovisnosti Kosova) biti uvjet za naše članstvo u Uniji – ne moraju da nas prime, ali ćemo bar urediti državu u 34 poglavlja. Ali, ako će u svakom poglavlju stajati da će to i to biti riješeno u skladu s prištinskim ustavom i zakonodavstvom, onda će jako teško biti snaći se u svim poglavljima”, rekao je Nikolić, ocijenivši kako “EU, kao u slučaju migrantske krize, pokazuje i koliko je krhka i na terenu odnosa Srbije i Prištine”.

“Pokazuje, s jedne strane, izuzetan utjecaj na Srbiju, a s druge strane, nemoć prema zahtjevima Prištine, i to je ono što me čudi i zabrinjava”, rekao je Nikolić.

Related Posts