Szijardo: S Hrvatskom nikad lošiji odnosi zbog energetskih eksperimenata vlade

Odnosi Mađarske sa Slovačkom i Srbijom “iznimno su dobri”, za razliku od odnosa s Hrvatskom koji “nikad dosad nisu bili gori”, rekao je u utorak u parlamentu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ishodište trenutačnog zahlađenja odnosa s Hrvatskom je u hrvatskom kritiziranju mađarske migracijske politike, kao i činjenica da nije ispoštovala dogovor o izgradnji plinske interkonekcije između dviju zemalja, rekao je mađarski premijer, nazvavši taj propust “ozbiljnom prijetnjom” mađarskoj energetskoj sigurnosti.  Rekao je da, unatoč tomu što je suradnja sa Slovačkom i Srbijom puna “izazova, napetosti i problema otprije”, pragmatična suradnja pomaže u rješavanju takve situacije.

Istaknuo je da je najvažnija međusobna izgradnja povjerenja, kao i razvoj suradnje kada su posrijedi važna pitanja, jer to predstavlja temelj u rješavanju teških pitanja. Szijjarto je kazao i da bilateralni odnosi s Rumunjskom predstavljaju svojevrstan izazov jer su na najnižoj razini dosad, za što okrivljuje nekadašnjeg premijera Victora Pontu i njegovu politiku prema Mađarskoj. Dodaje da Rumunjska i dalje ostaje vrlo važan poslovni partner Mađarske.

You may also like