Svjetski mediji o hrvatskim izborima

Najvažnije svjetske agencije javile su u nedjelju odmah po zatvaranju birališta u Hrvatskoj i po objavama izlaznih anketa o vrlo izjednačenim rezultatima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste na parlamentarnim izborima.   Dvije najjače koalicije – Hrvatska raste predvođena SDP-om i HDZ-ova Domoljubna koalicija prema izlaznim anketama na nedjeljnim izborima osvajaju po 56 mandata, dok je treća najjača opcija MOST s 18 mandata.

Francuska agencija France presse, britanski Reuters, njemačka dpa i austrijska APA, kao i regionalni mediji, javljaju o izjednačenim rezultatima, te o tome kako bi upravo MOST morao biti odlučujuća prevaga u formiranju nove vlade.  AFP je ranije najavio vrlo tijesnu utrku, kao i britanski BBC i APA, dok je Reuters predvidio laganu prevagu konzervativaca.

France presse je naglasio da se ljevica nada odnijeti pobjedu na krilima dobrog upravljanja migracijskom krizom – s jedne strane empatijom prema izbjeglicama ali i čvrstoćom prema susjednim zemaljama. Zbog toga je, kaže agencija, dio birača “zaboravio” da dugo nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo. S druge strane Domoljubna koalicija osuđivala je gospodarske rezultate dosadašnje vlade i vodila kampanju na temelju “domoljubnih vrijednosti”. Konzervativci, kaže Reuters, optužuju vladu premijera Zorana Milanovića da je bio premekan i neučinkovit u rješavanju migracijske krize. BBC podsjeća kako je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko tražio vojsku i ogradu kako bi se smanjio broj dolazaka izbjeglica.

Nova vlada morat će se, kaže Reuters, pozabaviti zasad vrlo krhkim ekonomskim oporavkom i nositi s ogromnim brojem migranata koji prolaze kroz Hrvatsku na putu za bogatije europske zemlje Britanska agencija kao i njemački dpa naglašavaju da bi MOST mogao odigrati ključnu ulogu u formiranju nove koalicijske vlade.

Slovenski elektronički mediji popratili su u nedjelju navečer objavu izlaznih anketa o rezultatima izbora za Hrvatski sabor kao svoju udarnu vijest, uz tvrdnju kako su se pokazale točnima prognoze da će to biti najneizvjesniji parlamentarni izbori u Hrvatskoj koji su do sada ikad održani. Vrlo neizvjestan rezultat najavljivale su i ankete prije izbora, ali se dosad uvijek pokazivalo da su one ponešto podcijenile birače desnog centra, no izlazne ankete večeras pokazuju da će i SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste i HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji pripasti po 56 mandata u Saboru, što govori da je lijevi centar zadnjih mjeseci nadoknadio velik zaostatak, navodi u prvom komentaru Slovenska televizija.

Premijeru Zoranu Milanoviću se “očito isplatila agresivnija retorika” u kojoj je preuzeo “nacionalističku agendu” HDZ-a, pa i retorika s nekim susjednim zemljama poput Mađarske i Srbije. Slovenska POP-televizija također iznosi ocjenu da će rezultat izbora biti “vrlo tijesan” i da je konačan ishod “nemoguće najaviti”. Ako se rezultat izlaznih anketa potvrdi večeras i u prvim privremenim službenim rezultatima, to bio moglo značiti da će novu hrvatsku vladu biti vrlo teško sastaviti, odnosno da bi pregovori o tome mogli potrajati čak do kraja godine i da će ta vlada biti “nestabilna”, ocjena je izvjestiteljice POP-TV-a iz Zagreba.

Večeras objavljene izlazne ankete potvrđuju najave da se radilo o vrlo neizvjesnoj izbornoj utrci vladajuće SDP-ove koalicije i oporbenog HDZ-a, iznenađujući je uspjeh nekih nezavisnih lista, ali izbornom rezultatu u deset izbornih jedinica treba još pribrojiti 3 zastupnika koje bira dijaspora, te osam zajamčenih mjesta koja dobivaju nacionalne manjine, zbog čega je u sadašnjem trenutkuu nemoguće odrediti izbornog pobjednika, navodi Slovenska tiskovna agencija STA, koja podsjeća da je za sastavljanje većinske vlade potrebno osigurati najmanje 76 mandata u Saboru koji ima 151 zastupnika.

Ljubljansko “Delo” rezultate izlazne ankete uzima kao potvrdu prijašnjih analiza po kojima će se između koalicija koje su formirale ljevica i desnica voditi “mrtva utrka” s potpuno neizvjesnim konačnim ishodom.

You may also like