Svjetske sile traže akciju UN-a nakon što je Iran testirao rakete

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su u srijedu odbor za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a da poduzme mjere protiv Teherana za kojeg smatraju da je nedavnim testiranjem projektila prekršio UN-ovu zabranu.

Pismo, koje je novinska agencija Reuters imala na uvid, poslano je nakon što su Sjedinjene Države postavile pitanje 15-članom Vijeću sigurnosti, a u njemu se uz podatke o lansiranju navodi i da je balistički projektil sposoban isporučiti nuklearno oružje. “Vjerujemo da će ovi podatci pomoći odboru u njegovoj odgovornosti kako bi razmotrio i poduzeo odgovarajuće mjere kao odgovor na kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti”, stoji u pismu.

Iran je ranije ovog mjeseca testirao precizno navođeni balistički projektil. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tvrdi pak da ni jedna njihova raketa nije dizajnirana za nuklearnu sposobnost. Testiranja balističkih projektila Iranu su zabranjena rezolucijom Vijeća sigurnosti. Između Irana i šest svjetskih sila 14. srpnja postignut je nuklearni sporazum kojim se Iranu ukidaju sankcije u zamjenu za ograničenje opsega nuklearnog programa.

You may also like