Svjetske se burze drugi dan oporavljaju

Na valu oporavka tehnološkog sektora

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, jer je popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa i jer se oporavlja tehnološki sektor.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle jer su popustila strahovanja od omikrona, nakon što je britanski proizvođač lijekova Glaxo Smith Kline objavio da je njegova terapija protiv covida-19, temeljena na antitijelima, na kojoj rade zajedno s američkom kompanijom Vir Biotechnology, učinkovita protiv svih mutacija omikrona.

Osim toga, dr. Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu, kazao je da preliminarni podaci pokazuju da je omikron vjerojatno zarazniji od prethodnih varijanti virusa, ali da bi mogao biti manje opasan. Nešto slično Fauci je kazao i u nedjelju, što je potaknulo rast cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak.

Zahvaljujući snažnom rastu u prva dva dana ovoga tjedna, burzovni su indeksi nadoknadili veliki dio gubitaka nastalih odmah nakon prvih vijesti o pojavi omikrona prije desetak dana.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice tehnoloških kompanija, posebice proizvođača poluvodiča. Taj se sektor posljednjih dana oporavlja, nakon što je danima bio pod pritiskom, a dodatni poticaj pružila mu je vijest da Intel planira iduće godine uvrstiti na burzu dionice njegove kompanije Mobileye, koja razvija samovozeće automobile.

Cijena dionice Intela porasla je 3 posto, što je potaknulo cjelokupni poluvodički sektor. SE indeks tog sektora na burzi u Philadelphiji skočio je gotovo 5 posto.

Na dobro raspoloženja na tržištu ukazuje i oštar pad VIX indeksa ‘straha’ Čikaške burze opcija na samo 21,89 bodova, najnižu razinu od početka listopada.

To pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg novog pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Na Zagrebačkoj burzi u srijedu bi kretanje Crobexa i dalje moglo biti pod utjecajem svjetskih burzi, na kojima vlada pozitivno raspoloženje zbog popuštanja zabrinutosi oko omikron varijante koronavirusa.

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući novim gospodarskim poticajima u Kini i jučerašnjem snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Na azijskim burzama i dalje vlada dobro raspoloženje, zahvaljujući novim poticajnim monetarnim mjerama u Kini, što bi trebalo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

No, ponovno zabrinjava kineski nekretninski sektor, a pritisak na dionice kompanija iz tog sektora glavni je razlog pada hongkonškog Hang Seng indeksa.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

A cijene su nafte blago pale, nakon snažnog rasta u prva dva dana ovoga tjedna. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,15 posto, na 75,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,18 posto, na 71,90 dolara.

You may also like