Home Energetika Svjetske burze u padu zbog tehnološkog sektora

Svjetske burze u padu zbog tehnološkog sektora

by Goran Bandov

Uoči objave o inflaciji

Na Wall Streetu su u utorak indeksi pali, pri čemu tehnološki Nasdaq za više od jedan posto, jer je razočaravajuća prognoza Microna izazvala prodaje dionica proizvođača čipova, a investitiori su na opezu i uoči objave ključnog podatka o srpanjskoj inflaciji u SAD-u.

Visoka godišnja stopa inflacije, nakon prošlotjedne objave iznenađujuće snažnog izvješća o zaposlenosti, vjerojatno će u kratkom roku spriječiti Fed da uspori ciklus podizanja kamatnih stopa i tako zaustaviti klizanje cijena dionica.

Tržišni sudionici smatraju da su šanse visokih 68,5 posto da Fed u rujnu podigne po treći put kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Uz očekivanu visoku inflaciju i napregnuto tržište rada, zabrinutost su intenzivirali i najnoviji podaci o snažnom rastu troškova rada u drugom tromjesečju, što sugerira da će pritisak na rast plaća i nadalje poticati inflaciju.

Jedinični troškovi rada, odnosno cijena rada po jedinici proizvodnje, porasli su u drugom tromjesečju za 10,8 posto, nakon 12,7 posto rasta u prvom tromjesečju, podaci su američkog ministarstva rada.

Aktualna inflacija uzrokovana je prvenstveno nedostatnom ponudom, stoga tradicionalni alat središnje banke za njezino suzbijanje podizanjem kamatnih stopa kako bi se ograničila potražnja neće biti tako učinkovit kao u prijašnjim ciklusima, smatra Jean Boivin, čelnik BlackRoch Investment Institutea.

Najviše su na udaru prodaja bile tehnološke dionice, pritom ponajviše proizvođača čipova. Okidač za njihovu prodaju bila je prognoza proizvođača memorijskih čipova Micron Technologiesa da će bilježiiti pad prihoda u tekućem tromjesečju te negativni tijek likvidnosti u idućem tromjesečju jer slabi potražnja za računalnim i čipovima za mobitele.

Cijena dionice Microna pala je 3,7 posto, a kako je upozorenje Microna uslijedilo samo dan nakon što je Nvidia Corp upozorio na slabljenje gaming industrije, to je spustilo indeks dionica proizvođača čipova za 4,57 posto, što je najveći jednodnevni pad tog indeksa od sredine lipnja, pri čemu su sve sastanice tog indeksa zabilježile pad cijene.

Na europskim burzama u utorak je većina najvažnijih indeksa također pala, dok se čekaju podaci o inflaciji u navjećem svjetskom gospodarstvu.

Na financijskim tržištima u Aziji u srijedu se oprezno trguje, pri čemu su dionički indeksi pali, a tečaj dolara stagnirao, dok investitori nove smjernice očekuju od objave ključnog podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi trebao signalizirati kakva će biti monetarna politka Feda u budućnosti.

Na naftnim tržištima, cijena Brenta u Londonu oslabila je 0,26 posto, na 96,05 dolara za barel, a WTI-ja u SAD-u za 0,39 posto, na 90,15 dolara.

Related Posts