Svjetske burze u padu drugi dan za redom

Očekuje se povećanje kamatnih stopa

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer se zbog visoke inflacije očekuje daljnje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke zbog čega bi gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Nakon što je S&P 500 dan prije potonuo 4 posto, tržište se jučer nije uspjelo oporaviti jer se očekuje daljnje agresivno povećanje ključnih kamata Feda.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su jučer da postoji 35 posto izgleda za recesiju u iduće dvije godine, dok je dan prije Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Cisca, s padom cijene za više od 13 posto, nakon što je taj proizvođač mrežne opreme smanjio procjene prihoda u ovoj godini zbog poremećaja u nabavnim lancima i izlaska s ruskog tržišta nakon sankcija Zapada.

To je loše utjecalo na većinu dionica u tehnološkom sektoru, pa su znatno pale i cijene Applea te proizvođača čipova Broadcoma.

Pod pritiskom je ponovno bio i trgovački sektor jer poslovni rezultati trgovačkih lanaca pokazuju da njihovi troškovi poslovanja rastu, dok rast inflacije smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, usporavanja rasta gospodarstava, rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, od početka godine S&P 500 pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 posto.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, a porasle su i azijske burze, zahvaljujući novim poticajnim monetarnim mjerama kineske središnje bane.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok će ulagači pratiti vijesti sa svjetskih burzi, koje se oporavljaju na kraju turbulentnog tjedna, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu gubitaka četvrti tjedan zaredom, mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer je ulagače ohrabrilo smanjenje ključne kamate u Kini, što bi trebalo poticajno utjecati na drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Cijene su nafte, pak, pale i izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,90 posto, na 111,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,20 posto, na 110,85 dolara.

You may also like