Svjetske burze su porasle

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači uvjereni da će američka središnja banka odgoditi povećanje kamatnih stopa do iduće godine. Dow Jones skočio je 304 boda, ili 1,85 posto, na 16.776 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,83 posto, na 1.987 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 posto, na 4.781 bod.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a među najvećim su dobitnicama, s rastom od gotovo 3 posto, bile dionice u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte. Time je nastavljen uspon indeksa od petka, kada su cijene dionica snažno porasle jer su slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada potaknuli nadu ulagača da Fed neće u ovoj godini povećati kamate.

Američka središnja banka nedavno je odgodila povećanje kamata zbog nesigurnosti u vezi situacije u globalnom gospodarstvu, posebice kineskom. No, posljednjih su dana čelnici Feda poručivali kako bi do kraja godine ipak mogli povećati cijenu novca, ovisno o gospodarskim pokazateljima. No, nakon izvješća o zapošljavanju u petak, ulagači ne vjeruju u to. Samo 31 posto anketiranih trgovaca očekuje povećanje kamata Feda u prosincu, dok ih je prije izvješća o zapošljavanju to očekivalo 44 posto.

To znači da bi ključne kamate Feda, koje se od lipnja 2006. godine kreću blizu nula posto, još neko vrijeme mogle ostati na rekordno niskim razinama. A jeftin novac godinama je podržavao rast cijena dionica.

Premda slab rast zaposlenosti pokazuje da usporavanje rasta globalnog gospodarstva počinje negativno utjecati i na američko, ulagači su to zanemarili u nadi da će niske kamate i dalje podržavati tržište. “Slabiji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju znače da će se Fed još neko vrijeme suzdržavati od povećanja kamata”, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

I dok bi uvjerenje ulagača da Fed neće ove godine povećati kamate idućih dana moglo podržavati tržite, na njega bi loše mogla utjecati sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje krajem tjedna.  Jer, zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenja potražnje u svijetu, dobit američkih kompanija mogla bi pasti po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pala za 4,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekuje se, također, pad prihoda kompanija, i to za više od 3 posto na godišnjoj razini. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,76 posto, na 6.298 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,74 posto, na 9.814 bodova, a pariški CAC 3,54 posto, na 4.616 bodova.

You may also like