Svjetske burze snažno porasle

Najviše razine u četiri mjeseca
Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale nakon slabih gospodarskih pokazatelja iz Kine, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u četiri mjeseca jer je nakon napada na saudijska naftna postrojenja prepolovljena proizvodnja ‘crnog zlata’ u toj zemlji.

Oprezno trgovanje posljedica je novih naznaka usporavanja kineskog gospodarstva. Jutros je, naime, objavljeno da je u kolovozu rast industrijske proizvodnje bio najsporiji u posljednjih 17 i pol godina. Uz to, kineski statistički ured upozorio je da je gospodarstvo suočeno s pojačanim negativnim pritiscima zbog nesigurnosti u svijetu. Ulagače zabrinjava i jačanje geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada dronovim na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran.

Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte.

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a izvozi oko 7 milijuna barela. Zbog toga su jutros cijene nafte na svjetskim tržištima skočile više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca. Tako je na londonskom tržištu cijena barela skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 11 posto, na 61,10 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio 0,2 posto u odnosu na košaricu valuta, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 98,05 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja slovi za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, skliznuo na 107,75 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 108,10 jena. No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1075 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

You may also like

0 comments