Svjetske burze rastu treći dan za redom

Rast tehnološkog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli treći dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje rastu tehnološkog sektora, no trgovalo se oprezno zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su jučer pale cijene dionica u energetskom sektoru, dok su najviše porasle u tehnološkom, za 0,7 posto.

To se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon.com, Apple, Facebook i Alphabet uoči objave njihovih kvartalnih poslovnih izvješća idućega tjedna.

Ulagači se nadaju da će rezultati tih kompanija biti bolji od očekivanja, kao i većine kompanija dosad.

Naime, dosad su poslovna izvješća objavile 104 kompanije, pri čemu ih je 88 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle oko 75 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

Nakon tri dana snažnog rasta, svi su indeksi nadoknadili gotovo sve gubitke od kraja prošloga i početka ovoga tjedna, kada su bili pod pritiskom zbog rasta broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Sada su sva tri indeksa od rekordnih razina udaljena manje od 1 posto.

No, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje znatno manji obujam trgovanja nego prethodnih dana, jer oporavak gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga je tjedna neočekivano porastao na 419 tisuća, najvišu razinu u dva mjeseca.

Pokazatelji s tržišta rada pažljivo se prate jer bi mogli naznačiti kada bi američka središnja banka mogla početi raspravljati o ukidanju poticaja, s obzirom da čelnici Feda poručuju da će poticati gospodarstvo sve dok se tržište rada dovoljno ne oporavi.

S obzirom na to, ističe, sjednica čelnika Feda idućega tjedna mogla bi značajno utjecati na tržišta.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Na europskim su burzama u petak ujutro indeksi porasli četvrti dan zaredom, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija, a u fokusu ulagača bit će i novi gospodarski pokazatelji iz gospodarstava eurozone.

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno, a indeksi su na putu tjednih gubitaka nakon vrlo nestabilnog trgovanja tijekom tjedna zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

Kineski burzovni indeksi jutros su pod pritiskom i zbog pada cijena dionica tehnoloških kompanija jer se ulagači plaše da će regulatorne vlasti postrožiti pravila u tom sektoru.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 73,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 71,65 dolara.

You may also like

0 comments