Svjetske burze pritisnute zbog tehnološkog sektora

Blagi porast cijena nafte
Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa u SAD-u usporiti oporavak gospodarstva.

Nakon četiri dana rasta, S&P 500 jučer je oštro pao jer je u minusu završilo osam od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru. Dionice Applea i Microsofta pojeftinile su više od 4 posto, a oštro su pale i cijene Amazon.coma, Tesle…

Ulagači su zabrinuti i zbog daljnjeg rasta broja novozaraženih od koronavirusa. U SAD-u je jučer taj broj dosegnuo 4 milijuna, a broj umrlih porastao je za više od 1.000 treći dan zaredom, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 144 tisuće. Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

Zbog toga se ni situacija na tržištu rada ne poboljšava tako brzo kao što se očekivalo. Prošloga je tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao za 1,4 milijuna, pokazali su podaci ministarstva rada.

S obzirom da neke od izvanrednih mjera za pomoć onima koji su ostali bez posla ističu krajem mjeseca, u Kongresu se vodi rasprava o novom paketu pomoći vrijednom 1.000 i nešto više milijardi dolara. Ulagači se nadaju da će demokrati i republikanci uskoro usuglasiti nove poticajne mjere. U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 113 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 77 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se samo oko 5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na europskim su burzama indeksi jučer stagnirali. Londonski FTSE ojačao je 0,07 posto, na 6.211 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,01 posto, na 13.103 boda, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.033 boda.  Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, a ulagače je pokolebao i jučerašnji oštri pad cijena dionica na Wall Streetu.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio četvrti dan zaredom, dok je tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u 21 mjesec. Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,3 posto, na 43,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 41,15 dolara. A zbog nesigurnosti na tržištima kapitala, posljednjih dana raste i cijena zlata. Od početka tjedna porasla je više od 4 posto i dosegnula 1.886 dolara po unci, najvišu razinu od rujna 2011. godine.

You may also like

0 comments