Home Ekonomija Svjetske burze porasle u očekivanju rasta američkog gospodarstva

Svjetske burze porasle u očekivanju rasta američkog gospodarstva

by Agencije

Na svjetskim su burzama i prošloga tjedna cijene dionica porasle, premda je ulagače polovicom tjedna zabrinuo američki Fed porukom da bi idućih godina mogao ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,4 posto, na 19.843 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,1 posto, na 2.258 bodova, a za toliko je pao i Nasdaq indeks, pa je skliznuo na 5.437 bodova.

Ti su indeksi početkom tjedna dosegnuli nove najviše razine u povijesti, no u srijedu su osjetno pali jer su odluke i procjene čelnika Feda, nakon njihove dvodnevne sjednice, navele ulagače na oprez. Doduše, očekivalo se da će Fed povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon između 0,50 i 0,75 posto, no ulagače je zabrinula procjena dužnosnika središnje banke da bi u idućoj godini kamate mogle biti povećane u tri navrata, dok su dosad očekivali povećanje u dva navrata.

Tim tempom kamate bi se povećavale i u slijedeće dvije godine, da bi do kraja 2019. dosegnule razinu od 3 posto. Analitičari smatraju da procjene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Feda na najavljene politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

To bi, smatra se, trebalo ubrzati rast gospodarstva, ali i inflacije. U novim procjenama Fed očekuje da će se iduće godine rast gospodarstva ubrzati na 2,1 posto, dok je prije očekivao 2 posto, da će stopa nezaposlenosti skliznuti na 4,5 posto, blizu razine ′pune zaposlenosti′, dok bi se inflacija mogla primaknuti ciljanoj razini od 2 posto.

Predsjednica Feda Janet Yellen kazala je na konferenciji za medije da je izbor Trumpa za predsjednika izazvao nesigurnost i naveo neke dužnosnike Feda na promjenu njihovih procjena u vezi fiskalne politike i kamatnih stopa. “Svi u Fedu prepoznaju da je došlo do značajne nesigurnosti u vezi toga kako bi se ekonomske politike mogle promijeniti i kako bi to moglo utjecati na gospodarstvo”, kazala je Yellen.

Trumpove najavljene politike mogle bi ubrzati rast najvećeg svjetskog gospodarstva, no mogle bi dovesti i do njegovog pregrijavanja i rasta inflacije iznad očekivanja. “Čini se da su izjave Janet Yellen smanjile špekulacije na tržištima da je spremna dopustiti takav razvoj situacije. A ako smatra da Fed nije voljan dopustiti pregrijavanje gospodarstva, tržište će reagirati”, kaže Brian Jacobsen, strateg u fondu Weells Fargo Funds Management.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, cijene su dionica snažno skočile zahvaljujući najavljenim politikama novoizabranog predsjednika koje bi mogle potaknuti brži rast gospodarstva. No, neki analitičari smatraju da se tržišta oslanjaju na uvjerenje da će se ostvariti najpovoljniji mogući scenarij, a to ih čini ranjivima.

I na europskim burzama cijene dionica prošloga su tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, na 7.011 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,8 posto, na 11.404 boda, a pariški CAC 1,4 posto, na 4.833 boda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks također porastao, i to već šesti tjedan zaredom, za 2,1 posto, na 19.401 bod, novu najvišu razinu od prosinca prošle godine. To se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju konkurentniji na inozemnim tržištima.

Related Posts