Svjetske burze porasle u iščekivanju odluke FED-a o inflaciji dolara

U fokusu monetarna politika
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima i nadi ulagača da će američka središnja banka zadržati poticajnu monetarnu politiku.

Podršku tržištu pružili su dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva oporavljaju od koronakrize.

Pozitivno su na tržište utjecali i dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva. Tvornička aktivnost snažno je porasla u kolovozu, već četvrti mjesec zaredom, dok su uvozne cijene u istom mjesecu porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje inflacijskih pritisaka.

U fokusu ulagača je i jučer započeta dvodnevna sjednica čelnika američke središnja banke, prva otkako je predsjednik Feda Jerome Powell najavio popustljiviji stav središnje banke prema inflaciji. Od kada je u ožujku izbila koronakriza, Fed je drastično srezao ključne kamatne stope na nulu, ponovno počeo otkupljivati državne obveznice i uveo niz mjera za ublažavanje recesije.

Upravo zahvaljujući tim mjerama, kao i fiskalnim poticajima američkih vlasti, Wall Street je nadoknadio sve gubitke od koronakrize, pa su S&P 500, kao i Nasdaq indeks, nedavno dosegnuli rekordne razine.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle i u srijedu, peti dan zaredom, zahvaljujući solidnim pokazateljima iz dvaju najvećih svjetskih gospodarstva i nadi ulagača da će američki Fed zadržati popustljivu monetarnu politiku. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 0,5 posto, a još je više, 1,2 posto, skočio Nasdaq indeks. Podršku tržištu pružili su dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva oporavljaju od koronakrize. U Kini je promet u trgovini na malo u kolovozu porastao 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla peti mjesec zaredom, i to za 5,6 posto.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, četvrti dan zaredom, no blago jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka čelnika američke središnje banke.  Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi potaknule tržište, pa se očekuje stagnacija Crobex indeksa.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon dva dana pada. Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 40,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 38,65 dolara.

You may also like

0 comments