Svjetske burze porasle šesti tjedan za redom

U fokusu kraj carinskog rata
Na većini svjetskih burzi cijene su dionica porasle i prošloga tjedna, šestoga zaredom, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i tako prekinuti carinski rat.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i tako prekinuti carinski rat koji je naštetio cjelokupnom svjetskom gospodarstvu. Ulagače je u petak ohrabrila izjava Larry Kudlowa, ekonomskog savjetnika Bijele kuće, da su Washington i Peking blizu trgovinskog dogovora. Dodao je da su pregovori konstruktivni, no ni ovaj put nije objavio ništa detaljnije.

Dan prije je, pak, kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se vode dubinski razgovori o prvoj fazi trgovinskog sporazuma i da je obustava carina važan uvjet za postizanje sporazuma. To je potaknulo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi već se danima kreću oko rekordnih razina, zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke, naznakama da je zaustavljeno usporavanje rasta američkog gospodarstva i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

Sezona objava rezultata američkih kompanija bliži se kraju, a od onih koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

Na valutnim je tržištima dolar blago oslabio.  Cijene su nafte, pak, blago porasle, nastavljajući uzlaznom putanjom treći tjedan zaredom. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 10 centi, na 57,82 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 2 centa, na 63,32 dolara.

You may also like

0 comments