Svjetske burze porasle, cijene nafte pale

Pad energetskog sektora za 1.5 posto
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja od negativnog utjecaja napada na saudijska naftna postrojenja i jer se ulagači nadaju smanjenju kamatnih stopa u SAD-u.

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo oprezno, nakon što su dan prije cijene dionica pale, a cijene nafte snažno porasle zbog strahovanja ulagača od geopolitičkih i gospodarskih posljedica napada dronovim na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Napadi dronovima u subotu izazvali su prekid proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran. Predsjednik SAD-a Donald Trump prvo je oštro prijetio Iranu, no jučer je poručio da ne želi rat, dok je Saudijska Arabija poručila da će proizvodne kapacitete obnoviti do kraja mjeseca, što je umanjilo strahovanja ulagača od oštrog pada ponude nafte na svjetskom tržištu i dugotrajne obnove postrojenja.

Kako je zbog napada na postrojenja proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje, u ponedjeljak su cijene nafte skočile više od 10 posto. No, kako su SAD i druge zemlje poručile da će u slučaju potrebe koristiti svoje naftne rezerve, cijena ‘crnog zlata’ jučer je pala oko 6 posto. Zbog toga su splasnula strahovanja ulagača od većih posljedica po gospodarstva zbog rasta cijena nafte.

Zahvaljujući tome, cijene dionica u energetskom sektoru jučer su pale 1,5 posto, nakon što su dan prije skočile 3,3 posto.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a ulagači se nadaju da će u srijedu Fed smanjiti ključne kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova, nakon što je to već učinio u srpnju kako bi potaknuo rast gospodarstva.  Zbog slabosti gospodarstava, kineska i Europska središnja banka (ECB) već su protekloga tjedna dodatno olabavile monetarnu politiku. Ulagači sada očekuju da će to učiniti i američka središnja banka.

Zbog toga je na valutnim tržištima dolar oslabio, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 98,24 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,62 boda. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 108,10 jena, kao i jučer u ovo doba.

You may also like