Svjetske burze pale zbog Kine i VW skandala

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale zbog novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva, neizvjesnosti u vezi američke monetarne politike, pada cijena sirovina, ‘Volkswagen skandala’…

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, na 16.314 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,4 posto, na 1.931 bod, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 4.686 bodova. Pad cijena dionica ponajviše je posljedica novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Prema podacima tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti u rujnu je pao sa 47,5 na 47,0 bodova, najnižu razinu u šest i pol godina.

Taj je indeks već sedmi mjesec zaredom ostao ispod razine od 50 bodova, koja ukazuje na slabljenje aktivnosti u kineskom gospodarstvu, što je posljedica pada gotovo svih komponenti indeksa i što ukazuje na slabost kako domaće, tako i inozemne potražnje. Rast kineskog gospodarstva već se dulje vrijeme usporava jer vlasti nastoje transformirati model ovisan o teškoj industriji i izvozu prema gospodarstvu s jačim uslužnim sektorom i snažnijom domaćom potražnjom.

Međutim, posljednjih se mjeseci rast gospodarstva usporava brže nego što se prognoziralo, pa mnogi analitičari sada procjenjuju da će u tekućem tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti manji od 7 posto, po prvi puta od globalne financijske krize. Tako je, primjerice, Azijska razvojna banka smanjila procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini na 6,8 posto. Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, ulagači se plaše da će njezino slabljenje izazvati pad potražnje za njima, pa su cijene sirovina pale. Zbog toga su, pak, pod snažnim pritiskom prošloga tjedna bile dionice u rudarskom sektoru. “Tržište je umorno, a ulagači suzdržani jer se bliži sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Na tržištu vlada zabrinutost zbog slabljenja kineskog gospodarstva i utjecaja toga na američke kompanije koje ostvaruju velik dio prihoda na inozemnim tržištima”, kaže Daniel Morgan, portfelj menadžer u fondu Synovus Trust Company.

Sezona objava poslovnih izvješća američkih kompanija za treće tromjesečje počinje za dva tjedna, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pala za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Oštro su prošloga tjedna pale i cijene dionica u automobilskom sektoru, ponajviše Volkswagena, oko 30 posto, jer tom njemačkom divu prijeti kazna u SAD-u od 18 milijardi dolara zbog toga što neka njegova dizelska vozila onemogućuju ispravnu kontrolu emisije plinova.

Ulagači su nesigurni i zbog poruka dužnosnika američke središnje banke Feda da bi do kraja godine ključne kamate u SAD-u ipak mogle biti povećane. “Tržište je pod pritiskom zbog Kine, Feda, usporavanja rasta globalnog gospodarstva… Volkswagen je pritisnuo automobilsku industriju, a čini se da su ponešto napuhane i cijene dionica u zdravstvenom sektoru”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Nasdaq indeks biotehnološkog sektora potonuo je prošloga tjedna 13 posto, a taj je sektor pod pritiskom od kada je Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja iz Demokratske stranke, objavila plan kojim bi se zaustavilo divljanje cijena specijalnih lijekova. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 2,3 posto, na 9.688 bodova, a pariški CAC 1,2 posto, na 4.480 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,1 posto, na 6.109 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,1 posto, na 17.880 bodova.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna oštro pali, drugi tjedan zaredom, pri čemu se Crobex spustio na najniže razine od kraja svibnja 2014. godine, a najveća gubitnica bila je povlaštena dionica Adrisa, zbog ex-dividend datuma. Crobex indeks pao je 1,49 posto, na 1.689 bodova, zaronivši na najnižu razinu od 26. svibnja 2014., kada je toliko iznosio na zatvaranju. Crobex10 potonuo je, pak, 2,36 posto, na 978 bodova, najnižu razinu od 2. lipnja 2014., kada je na zatvaranju bio 970 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 40,8 milijuna kuna, što je 38 milijuna manje nego u tjednu ranije. Manjem prometu doprinijelo je i trgovanje u utorak u trajanju od svega 2 sata zbog telekomunikacijskih poteškoća “Tjedan za nama ponovno je obilježen nižim prometima, a i indeksi su na nižim razinama u odnosu na prošli tjedan”, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci. Najveći promet ostvaren je dionicom Vajde u MTP trgovanju, i to 5,44 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 8,75 posto, pa je među likvidnijim izdanjima bila i među najvećim gubitnicama.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno nešto iznad 5 milijuna kuna promet, a cijena joj je potonula 13,54 posto, na 338,9 kuna, pa je bila najveća gubitnica. Dionicama Adrisa od ponedjeljka se trgovalo bez prava na dividendu od 40 kuna po dionici. Redovnoj dionici Adrisa cijena je pala 1,58 posto, na 497,99 kuna. Znatnije se trgovalo i dionicama Podravke te Valamar Riviere, kojima je ostvareno više od 4 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Podravke pritom je stagnirala na 326 kuna, dok je Valamara porasla 1,4 posto, na 21,67 kuna.

Dionicom HT-a prošloga je tjedna ostvareno 1,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala za 0,15 posto, na 142,32 kune. Među većim gubitnicama nalaze se dionice Luke Rijeka, čija je cijena pala gotovo 6 posto, RIZ odašiljača, za 5,3 posto, te Đure Đaković Holdinga, za 5,13 posto. S druge strane, najveći cjenovni rast ostvarile su dionice Petrokemije, za 12 posto, potom Jadroagenta, za 2,56 posto, te AD Plastika, za 2,06 posto. Iako prošloga tjedna nije bilo previše uzbuđenja na domaćoj burzi, ipak se može istaknuti nekoliko vijesti iz domaćih kompanija.

Hrvatska poštanska banka objavila je kako je u prvom krugu prikupljanja kapitala upisano 55,62 posto ponuđenih dionica, čime je dokapitalizacija već sada uspješna, a za očekivati je i upis preostalih dionica. Uprava Genere i sindikati zaposlenih izrazili su, pak, pozitivno mišljenje o ponudi Dechra Pharmaceuticalsa, čime je učinjen još jedan korak prema završetku procesa preuzimanja.

You may also like