Svjetske burze pale s rekordnih razina

Čekaju se poslovni rezultati
Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači prate poruke iz Washingtona o novim poticajnim gospodarskim mjerama i poslovne rezultate kompanija.

Posljednjih tjedana tržište je raslo zahvaljujući prijedlogu predsjednika SAD-a Joe Bidena o novim poticajnim fiskalnim mjerama kako bi se podržalo gospodarstvo u borbi protiv koronakrize. I demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu slažu se da su novi poticaji potrebni, no republikanci smatraju da je paket poticajnih mjera od ukupno 1.900 milijardi dolara preskup. Jučer nije bilo značajnijih vijesti u vezi toga, osim što je predstavnik demokrata u Senatu poručio da će se nastaviti s procedurom donošenja zakona o poticajima i bez potpore republikanaca ako to bude potrebno.

U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija za posljednje lanjsko tromjesečje. Sezona objave financijskih izvješća ulazi u puni zamah, a od 84 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, njih 87 posto izvijestilo je o većoj zaradi nego što su analitičari očekivali.

S obzirom na visoke razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, ulagači se plaše da bi ‘balon’ na Wall Streetu mogao puknuti. Stoga pažljivo prate procjene kompanija o daljnjem poslovanju, nadajući se da će opravdati visoke razine cijena dionica.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje. Ne očekuju se značajnije promjene u Fedovoj poticajnoj monetarnoj politici, no ulagači će pažljivo pratiti poruke predsjednika Feda Jeromea Powella nakon sjednice.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle, nakon dva dana pada. Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, nakon jučerašnjeg rasta, jer su ulagači oprezni dok prate vijesti o širenju koronavirusa i usporavanju procesa cijepljenja.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, dok ulagači prate razvoj situacije u Washingtonu u vezi poticajnih mjera i kvartalne poslovne rezultate kompanija. Tako azijske burze prate jučerašnja kretanja na Wall Streetu, gdje su burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala dok ulagači čekaju odluke američke središnje banke. Cijene su nafte, pak, jutros porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 52,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 56,15 dolara.

You may also like

0 comments