Svjetske burze pale pod pritiskom trgovinskih tenzija

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine, ali i mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata američke središnje banke.
Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,3 posto, na 25.916 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1 posto, na 2.871 bod, a Nasdaq indeks 2,55 posto, na 7.902 boda. Za S&P 500 indeks to je najveći tjedni gubitak od lipnja, a za Nasdaq od ožujka.

Posljedica je to trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je u četvrtak istekao rok za javnu raspravu o prijedlogu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda. Ekonomski savjetnik u Bijeloj kući Larry Kudlow poručio je da Trump neće donijeti konačnu odluku dok se ne ocijene komentari pristigli u javnoj raspravi.

No, dok se čeka odluka o uvođenju carina na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode, Trump je u petak izjavio kako je spreman uvesti carine na dodatne kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara. Trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava započeo je u srpnju kada je Washington uveo carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Tenzije su ojačale u kolovozu kada je u drugoj rundi borbe Trump uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vrijedne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta i najavila da će i ovoga puta odgovoriti na isti način. Eskalacija trgovinske retorike uznemirila je ulagače dok čekaju daljnje poteze obje strane. „Postoji mogućnost da Kina ponovno devalvira svoju valutu, zbog čega bi ojačao dolar, pa bi se američki izvoznici našli pod pritiskom”, kaže Quincy Krosby, glavna analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

No, ne bi se pod pritiskom našli samo američki izvoznici. Mnogim američkim tehnološkim kompanijama ne bi odgovaralo uvođenje carina na kineske proizvode jer mnoge komponente uvoze upravo iz Kine. Tako je, primjerice, Apple objavio da bi neki njegovi proizvodi, uključujući Apple Watch i AirPods, bili pogođeni uvođenjem carina.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u SAD-u snažno rastu zapošljavanje i plaće. U petak je objavljeno da je broj zaposlenih u SAD-u u kolovozu porastao za 201.000, više nego što su analitičari očekivali, a snažno su, 0,4 posto na mjesečnoj razini, porasle i plaće. Na godišnjoj razini plaće su, pak, porasle za 2,9 posto, najviše od polovice 2009. godine.

To, doduše, pokazuje da je situacija u gospodarstvu povoljna, no to istodobno izaziva strahovanja od jačanja inflacije, što bi američku središnju banku moglo navesti na ubrzanje tempa povećanja kamata. A to ne ide u prilog tržištu dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,1 posto, na 7.277 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,3 posto, na 11.959 bodova, a pariški CAC 2,9 posto, na 5.252 boda.

Zbog toga je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica pao 2,2 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od kraja ožujka. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 2,4 posto, na 22.307 bodova, što je njegov najveći tjedni gubitak od polovice ožujka.

You may also like