Svjetske burze pale nakon šest tjedana rasta

Stagnacija cijena nafte
Na Wall Streetu su burzovni indeksi prošloga tjedna pali prvi put nakon šest tjedana rasta, pri čemu su skliznuli s rekordnih razina, a pala je i većina ostalih svjetskih burzi zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 27.875 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 3.110 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 8.519 bodova.n  Pad tih indeksa s rekordnih razina posljedica je zabrinutosti u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

Posljednjih su tjedana cijene dionica rasle zahvaljujući porukama iz Washingtna da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu. To je podržavalo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

No, čini se da to nije baš tako jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Kina. U utorak je Trump čak najavio i novo povećanje carina, ako Kina ne pristane na dogovor kakav on želi. U srijedu je, pak, američki Kongres prihvatio dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu.

Peking je, kao što se i očekivalo, osudio te zakone i poručio da će poduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje. To ukazuje na ponovni rast napetosti između Washingtona i Pekinga, pa mediji pišu kako parcijalni trgovinski sporazum možda neće biti završen u ovoj godini.

Ipak, u petak su burzovni indeksi na Wall Streetu nadoknadili dio prethodnih gubitaka jer je kineski predsjednik Xi Jinping kazao da Peking želi postići inicijalni sporazum, dok je Trump poručio da je trgovinski dogovor potencijalno vrlo blizu, što znači da se pregovori nastavljaju.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna blago ojačao prema košarici valuta, a trgovalo se vrlo oprezno zbog ponovnog rasta napetosti između SAD-a i Kine, što dovodi u pitanje trgovinski dogovor.

Viši kineski diplomat pozvao je, pak, Washington da učini ustupak radi ostvarivanja stabilnih odnosa između dviju država.  No, nakon tjedan dana mješovitih signala u vezi vjerojatnosti postizanja preliminarnog trgovinskog sporazuma, najnovije vijesti nisu imale većeg utjecaja na tržišna kretanja. Na tržište valuta nije osjetnije utjecalo ni objavljivanje zapisnika s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke, na kojoj je Fed smanjio ključne kamatne stope po treći put ove godine.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon što su prošloga tjedna stagnirale. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 13 centi, na 57,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 17 centi, na 63,58 dolara.

You may also like