Svjetske burze pale drugi dan za redom

Rast potrošačkih cijena privremen?

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u utorak, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše jačanja inflacije u dužem razdoblju, premda Fed poručuje da bi rast potrošačkih cijena mogao biti privremen.

Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale, a najviše u energetskom sektoru, u prosjeku 2,6 posto, što je posljedica pada cijena nafte. Rast je jučer zabilježio samo rudarski sektor jer su porasle cijene sirovina.

Takva kretanja posljedica su strahovanja ulagača od jačanja inflacije zbog nekoliko razloga. Golemi fiskalni poticaji trebali bi potaknuti potrošnju građana, što bi moglo izazvati rast potrošačkih cijena.

Oporavak gospodarstava izazvat će, pak, jačanje potražnje za sirovinama, a kako su zbog koronakrize poremećeni nabavni lanci, cijene sirovina već dulje vrijeme rastu. I to bi moglo ojačati inflacijske pritiske.

Uz to, u posljednje vrijeme kompanije povećavaju plaće kako bi privukle kvalificirane radnike, što bi također moglo ojačati inflacijske pritiske.

Ulagači se plaše jačanje inflacije, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale na najniže razine u mjesec dana jer se ulagači plaše da će jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u dovesti do povećanja kamata Feda prije nego što se očekivalo. Azijske ulagače zabrinuo je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom zbog strahovanja od jačanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta stabilan.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 15 centi, na 68,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 17 centi, na 65,45 dolara.

You may also like

0 comments