Svjetske burze pala zbog širenja kororna virusa

Kriza dolazi?
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule više od 3,3 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u posljednje dvije godine, jer se ulagači plaše da će širenje koronavirusa izvan Kine izazvati veće gospodarske štete nego što se prije očekivalo.

Najveći dnevni pad tih indeksa od veljače 2018. godine, pri čemu su oštro pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, posljedica je brzog širenja koronavirusa izvan Kine. Vijest da je u Italiji od tog virusa umrlo sedmoro ljudi, dok ih je više od 120 zaraženih izazvala je jučer oštar pad cijena dionica na europskim burzama.

Indeks burze u Milanu potonuo je više od 5 posto, dok je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skliznuo 3,8 posto, čime je izbrisano oko 470 milijardi dolara tržišne vrijednosti europskih dionica. Premda se rast broja umrlih i novozaraženih u Kini smanjuje, ulagače zabrinjava brzo širenje virusa izvan Kine. Prema podacima Reutersa, virus se proširio na 28 zemalja i područja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih.

Samo u Južnoj Koreji broj umrlih porastao je na osam, dok ih je više od 800 zaraženih. Iran, koji je prošloga tjedna izvijestio o prvom zaraženom, poručio je jučer da je zabilježeno više od 40 slučaja zaraze i 12 umrlih. S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava.

U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost. Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da je jučer na američkim burzama vlasnika zamijenilo 10,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi. Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija jučer zabilježio najveći dnevni skok u posljednje dvije godine i dosegnuo 25 bodova, najvišu razinu od siječnja prošle godine.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Ako postoji sumnja da ste zaraženi koronavirusom i morate biti u izolaciji kod kuće, postoje pravila koja će pomoći da ne zarazite ostale ukućane.

Ako je osoba bila u bliskom kontatku s oboljelim, trebala bi biti sama u izolaciji. Ako takva osoba živi s ukućanima, onda bi takvu osobu trebalo staviti u karantenu. Ako netko nema bliski kontakt s oboljelim, nego samo potencijalni kontakt zato što je boravio na području gdje ima oboljelih, takvoj osobi dovoljna je izolacija u kući, čak i u prisustvu ukućana.

”Važno je da ta osoba ne ide na radno mjesto, školu, kina gdje bi ta mala šansa da se zarazila mogla prouzrokovati više oboljelih. Ako ta mala šansa ipak nastane u kući s njegovim ukućanima, to neće biti toliko strašno jer je njih vrlo lako moguće identificirati”, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić za Dnevnik.hr

‘Mi ovdje govorimo o zdravim osobama koje su boravile u Kini, Koreji ili Sjevernoj Italiji, za koje je vjerojatnost da su se zarazile ipak jako mala. Ako nije moguće smanjiti kontakt s ukućanima, to je rizik koji trebamo prihvatiti. Ne možemo svakog tko dođe iz Italije stavljati u karantenu. To će se raditi samo ako je netko bio u bliskom kontaktu s oboljelima”, objasnio je Kaić.

Prvo je pravilo kućne izolacije iz stana/kuće izdvojiti starije osobe i djecu. Nadalje, važno je koristiti papirnate ručnike ili maramice, dezinficirati površine u stanu, često prati rublje. Iznimno je važno često i temeljito prati ruke i ne stavljati ih u nos i usta. Kihati i kašljati treba u papirnate maramice koje odmah treba baciti. Ako postoji mogućnost, trebalo bi spavati u odvojenim krevetima i koristiti odvojene kupaonice.

Nakon što je danima jačao, jutros je na valutnim tržištima dolar oslabio prema košarici valuta. No, i dalje se kreće nedaleko najviših razina u tri godine.  Cijene su nafte, pak, stabilne nakon što su jučer potonule gotovo 4 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,19 posto, na 51,53 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,32 posto, na 56,48 dolara.

Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi oštro pali, uz povećani promet, pa tako prate oštar pad cijena dionica na europskim i ostalim svjetskim burzama na kojima je zavladala panika zbog širenja koronavirusa. Crobex indeks bio je oko 10,30 sati u minusu 3,8 posto, na 1.945 bodova, dok je Crobex10 potonuo 3,3 posto, na 1.161 boda, što su njihove najniže razine od listopada prošle godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je istaknuo da članice skupine najbogatijih država svijeta G20 smatraju kako su izgledi za rast u 2020/21. bolji nego što su bili za 2019., dok je zasad teško procijeniti koliki će biti utjecaj koronavirusa na globalno gospodarstvo.

Marić je tijekom vikenda sudjelovao na sastancima ministara financija i guvernera središnjih banaka država članica skupine G20 u Rijadu, kao predsjednik Vijeća EU, zajedno s povjerenikom za gospodarstvo Paolom Gentilonijem i predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde.

Marić je istaknuo da se na sastanku G20 među ostalim raspravljalo i o izgledima globalnog rasta, a članice te skupine slažu se da su za 2020/21 izgledi rasta nešto povoljniji nego za 2019., poglavito zbog smirivanja određenih tenzija između najvećih gospodarstava po pitanju trgovinskih odnosa te i dalje prisutnog razdoblja niske cijene novca.

Najvažnija pitanja i odgovori: Što možete učiniti da biste prevenirali zarazu koronavirusom i što napraviti u slučaju da sumnjate na nju

„Međutim, na tragu zadnjih događanja vezanih uz korona virus, pojavili su se određeni upitnici. U ovom trenutku teško je procijeniti prije svega koliko dugo i daleko taj virus može ići te sukladno tome, i koliki će biti njegov utjecaj na globalno gospodarstvo”, napomenuo je Marić.

U vezi s time, Marić je istaknuo da su na sastanku u Rijadu sudjelovale delegacije iz svih zemalja u najjačim sastavima, izuzev kineske, u kojoj nisu bili ministar financija i guverner zbog epidemije korona virus u toj zemlji.

Ove godine pod predsjedavanjem Saudijske Arabije, dvodnevni sastanak ministara financija i guvernera članica skupine G20 održan je pod naslovom „Jednake mogućnosti za sve”. Razgovaralo se o i mladima, obrazovanju i inovacijama, temama koje su vrlo interesantne i gospodarski najrazvijenijim zemljama, pa onda i svima ostalima, rekao je Marić.

A kako je istaknuo, nakon drugo vremena i teme iz oporezivanja dobile su globalni odjek – i to digitalno oporezivanje i ujednačeni globalni pristupu oporezivanju. O tim temama razgovaralo se na G20 s namjerom da se i na taj način da doprinos pravednijoj raspodjeli poreznog tereta i zaštite one zemlje i porezne jurisdikcije u kojima pojedine kompanije ostvaruju profite, a ne plaćaju poreze.

Na margini sastanka G20 održana je važna panel diskusija na te dvije teme, na kojem su sudjelovali ministri financija, a kako je Marić rekao, očekuje se da OECD do kraja ove godine izađe s prijedlozima rješenja koji će se potom razmatrati na razini G20, i na drugim instancama, pa tako i na razini EU-a.

G20 skupinu čine EU, Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

You may also like

0 comments