Svjetske burze oštro pale, drugi val ne popušta

 

Prošlotjedni pregled
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer se ulagači plaše usporavanja oporavka najvećih svjetskih gospodarstava zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.

Najveći tjedni pad tih indeksa od ožujka ponajviše je posljedica rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u mnogim zemljama u svijetu, među ostalim, u SAD-u i najvećim europskim državama.

Prošle srijede je broj slučajeva zaraze u svijetu po prvi put porastao za više od 500.000 u jednom danu. Rekordi su zabilježeni i idućih dana, pa je tako broj ukupno zaraženih u svijetu premašio 45 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 1,18 milijuna ljudi.

Zbog toga mnoge zemlje ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa. Tako je Španjolska proglasila izvanredno stanje, koje će potrajati do svibnja iduće godine, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec dana. „Očigledno je virus izvan kontrole, brzo se širi, situacija je loša. Koncept da će samo nestati bila je pogrešna pretpostavka”, kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

S obzirom na to, sve je jasnije da se globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali. Uz to, sasvim je jasno da Bijela kuća i Kongres ne mogu dogovoriti novi paket poticajnih fiskalnih mjera prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Ulagače nije ohrabrio ni podatak o skoku američkog gospodarstva u trećem tromjesečju za rekordnih 33 posto na godišnjoj razini, zahvaljujući državnim poticajima u vrijednosti od oko 3.000 milijardi dolara.

Unatoč tom skoku, od početka godine bruto domaći proizvod (BDP) i dalje je u minusu zbog oštrog pada u prva dva kvartala ove godine. „Čak i s ovim skokom, američko gospodarstvo ostaje oko 3,5 posto ispod razine prije pandemije. A put prema oporavku sada je manje jasan, s obzirom na rekordni rast broja zaraženih koronavirusom u svijetu”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 230 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, od čega je 86 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su oko 10 posto manje nego lani u trećem tromjesečju. Među najvećim gubitnicama našle su se dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Facebook. Cijene tih dionica potonule su u petak više od 5 posto.

Premda su sve te kompanije izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, ulagači su zaključili da ti rezultati ipak ne mogu opravdati tako visoke razine cijena, s obzirom da je tehnološki sektor predvodio rast tržišta posljednjih mjeseci. „Svim tim dionicama bi cijene trebale biti korigirane jer su uglavnom sve znatno precijenjene. Pitanje je samo kada će i na kojim cjenovnim razinama doći do korekcije”, kaže David Bahnsen, direktor u tvrtki The Bahnsen Group.

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, a ulagači prate vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u Europi, dok podršku tržištima pružaju pozitivni gospodarski pokazatelji iz Kine. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, nakon što je Crobex indeks prošloga tjedna zabilježio najveći tjedni pad u četiri mjeseca, a u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća kompanija koje ih nisu objavile prošloga tjedna i vijesti o pandemiji koronavirusa.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon prošlotjednog pada, jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji iz Kine, no trguje se oprezno jer se europska gospodarstva zatvaraju zbog širenja koronavirusa. Pozitivno je na azijska tržišta utjecao podatak da je u Kini proizvodna aktivnost porasla i u listopadu, šesti mjesec zaredom, i to brže nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali. To je podržalo nadu ulagača da će regionalna gospodarstva biti pošteđena slabosti kakva je prisutna u SAD-u i zapadnom dijelu Europe.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i jutros, nakon što je prošloga tjedna skočila 1,4 posto.

Cijene su nafte, pak, nastavile kliziti, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 10 posto, pa su zaronile na najniže razine u pet mjeseci. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala 3,2 posto, na 36,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,6 posto, na 34,49 dolara.

You may also like

0 comments