Svjetske burze nestabilne zbog ekonomske situacije u Kini

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo vrlo nestabilno zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa u SAD-u. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1 posto, na 16.472 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.951 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,5 posto, na 4.707 bodova.

Cijeli se tjedan na svjetskim burzama trgovalo vrlo nesigurno jer su i najnoviji podaci potvrdili da se nastavlja usporavanje rasta kineskog gospodarstva. A to bi moglo loše utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo i zarade kompanija. “Ulagači se plaše da bi slabljenje globalnog gospodarstva moglo utjecati i na SAD, a to sigurno nije dobro za zarade kompanija”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Rockwell Global Capital.

Čini se da slabljenje globalnog gospodarstva ostavlja traga i na američkom gospodarstvu. U rujnu je, naime, u SAD-u otvoreno samo 142.000 novih radnih mjesta, dok su analitičari očekivali 203.000, a smanjene su i procjene zapošljavanja u prethodna dva mjeseca. Tako slabi podaci prvotno su u petak izazvali oštar pad cijena dionica na Wall Streetu. Međutim, kasnije se tržište oporavilo jer je slabost američkog tržišta rada potaknula nadu ulagača da će Fed odgoditi povećanje kamatnih stopa do iduće godine. “Nakon razočaravajućeg izvješća o zapošljavanju, dobra je vijest da bi zbog slabosti tržišta rada Fed mogao odgoditi povećanje kamata do iduće godine”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longhow Asset Management.

Američka središnja banka nedavno je odgodila povećanje kamata zbog, kako je objasnila, nesigurnosti u vezi situacije u globalnom gospodarstvu, posebice kineskom. No, posljednjih su dana čelnici Feda poručivali kako bi do kraja godine ipak mogli povećati cijenu novca, ovisno o gospodarskim pokazateljima. Međutim, nakon ovog izvješća, ulagači ne vjeruju u to. Samo 27 posto anketiranih trgovaca očekuje povećanje kamata Feda u prosincu, dok ih je prije izvješća o zapošljavanju to očekivalo 44 posto. I dok bi uvjerenje ulagača da Fed neće ove godine povećati kamate idućih dana moglo podržavati tržite, na njega bi loše mogla utjecati sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje idućega tjedna.

Jer, zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenja potražnje u svijetu, dobit američkih kompanija mogla bi pasti po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pala za 4,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekuje se, također, i pad prihoda kompanija, i to za 3,2 posto na godišnjoj razini. “Idućih dana možemo očekivati još veću nestabilnost tržišta, a mogle bi biti testirane i najvažnije razine podrške”, kaže Peter Cardillo.
Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,4 posto, na 9.553 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 4.458 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,3 posto, na 6.129 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao treći tjedan zaredom, i to za 0,9 posto, na 17.725 bodova.

You may also like