Svjetske burze nadoknađuju bubitke zbog korona virusa

Na burzama
Na Wall Streetu je Dow Jones skočio više od 5 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli više od 4 posto, nadoknadivši dobar dio gubitaka od prošloga tjedna kada je širenje koronavirusa u svijetu izazvalo rasprodaju dionica.

Zbog širenja koronavirusa izvan Kine, prošloga su tjedna cijene dionica na najvećim svjetskim burzama oštro pale, pa je MSCI indeks svjetskih burzi potonuo više od 10 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od financijske krize 2008. godine. Pritom su američki S&P 500 i europski STOXX 600 indeks zaronili u područje korekcije, što znači da su pali više od 10 posto u odnosu na svoje prethodne rekordne razine. Premda i dalje stižu vijesti o rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa izvan Kine, jučer su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle prvi put nakon sedam dana uzastopnog pada.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će najveće središnje banke u svijetu uvesti poticajne mjere kako bi spriječile veće gospodarske štete. U petak je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će američka središnja banka djelovati prikladno kako bi podržala gospodarstvo suočeno s rizikom od širenja koronavirusa. Zbog toga ulagači očekuju da će Fed na sjednici 18. ožujka smanjiti ključne kamate za barem 0,25, a možda i za 0,50 postotnih bodova.

Ulagači se, također, nadaju da bi uskoro kamatne stope mogla smanjiti i japanska središnja banka, s obzirom na to da trećem po veličini svjetskom gospodarstvu prijeti recesija. Guverner Bank of Japan Haruhiko Kuroda kazao je u ponedjeljak da će središnja banka poduzeti nužne korake kako bi stabilizirala financijska tržišta.

Kako prvi službeni makroekonomski podaci pokazuju da je udar koronavirusa na kinesko gospodarstvo veći nego što se procjenjivalo, ulagači vjeruju i da će kineske vlasti uvesti dodatne monetarne i fiskalne poticajne mjere.

No analitičari nisu sigurni da se monetarnom politikom mogu riješiti svi problemi proizašli iz prijetnji koronavirusa, s obzirom na slabljenje potražnje i gospodarske aktivnosti.

Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom očekivanja da će Fed uskoro smanjiti kamatne stope za 0,25, a možda i 0,50 postotnih bodova. Cijene su nafte, pak, porasle, pa je na američkom tržištu cijena barela skočila 2,6 posto, na 47,95 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 2,4 posto, na 53,15 dolara.

You may also like

0 comments